International

Nu e glumă. Casa Albă se implică în instruirea și înarmarea profesorilor din școlile americane

Administraţia Trump este dispusă să ajute statele americane care vor să îi pregătească în folosirea armelor pe profesorii sau angajaţii din şcoli, pentru a preveni atacuri ca cel de luna trecută din Florida, soldat cu 17 morţi, au anunţat duminică oficiali guvernamentali, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Administraţia va colabora cu statele pentru a introduce programe de pregătire riguroase în mânuirea armelor, destinate angajaţilor voluntari din şcoli, special calificaţi”, a spus într-o conferinţă de presă telefonică Andrew Bremberg, un consilier al preşedintelui Donald Trump.

Există deja, în întreaga ţară, o ”multitudine” de programe care urmăresc să îi instruiască în tragerea cu arma pe angajaţii şcolilor, a subliniat un alt responsabil guvernamental, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Administraţia Trump „lucrează cu Departamentul de Justiţie pentru a continua şi spori valoarea ajutorului” alocat unor astfel de iniţiative, a adăugat această sursă.

Ideea de a introduce arme în şcoli pentru a preveni eventuale atacuri, primită cu răceală de corpul didactic, „face parte dintr-un plan pragmatic pentru a îmbunătăţi considerabil securitatea în şcoli”, a subliniat secretarul Educaţiei, Betsy DeVos.

„Suntem hotărâţi să acţionăm rapid. Nu avem timp de pierdut”, a adăugat Betsy DeVos, care va prezida o comisie federală consacrată securităţii în şcoli şi la care vor participa profesori şi experţi.

„Trebuie cu adevărat să punem accent pe prevenirea şi identificarea riscurilor cât mai repede posibil, iar acest lucru presupune un interes faţă de bunăstarea socială şi emoţională şi faţă de îmbunătăţirea accesului, fiabilităţii şi transparenţei serviciilor de sănătate mintală”, a mai spus secretarul Educaţiei.

În paralel, administraţia federală americană încurajează statele să adopte, ca Florida, decrete temporare „de prevenire a riscurilor”, care ar permite poliţiei să reţină armele persoanelor considerate ca fiind o ameninţare şi să le interzică să achiziţioneze altele noi, a precizat Bremberg.

Acest măsuri nu sunt decât „paşi mici, care urmăresc să nu deranjeze” NRA, puternica asociaţie de lobby pentru armele de foc, a scris pe Twitter liderul opoziţiei democrate din Senat, Chuck Schumer.

Dezbaterea recurentă privind controlul asupra armelor de foc a ieşit din nou la suprafaţă după atacul sângeros de la 14 februarie de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, la nord de Miami, care a făcut 17 morţi.

Elevii liceului atacat au cerut public membrilor Congresului american să înăsprească legislaţia privind armele, în contextul în care dezbaterea aprinsă provocată de acest incident a evidenţiat diviziunile profunde care blochează de mulţi ani orice progres în legătură cu această chestiune.

blank