Featured, Sport

Novak Djokovic, sau cum se plătește prostia

Novak Djokovic continuă să rămână capul de afiș pe firmamentul tenisului mondial după ce a fost testat pozitiv la coronavirus în urma turneului demonstrativ pe care l-a organizat la Zadar.

Presa sportivă l-a provocat pe Sever Dron, fost antrenor al Virginei Ruzici și al lui Henri Leconte, bun cunoscător a tot ce se întâmplă în tenisul mondial, să-și exprime opinia despre cum îl va afecta pe liderul mondial scandalul în care a intrat singur.

Stabilit în Franța, într-un oraș de lângă Paris, fostul coleg de Cupa Davis al lui Ilie Năstase și Ion Țiriac susține că evenimentul organizat de Nole poate constitui o lecție.

Bună ziua, domnule Dron! Ce mai faceți?
De curând, am primit o poză cu copiii care au început să joace tenis la academie (n.r. – Academia Sever Dron din cartierul Militari). Sunt atât de bucuros că au revenit să practice acest sport și că poate să le aducă din nou bucurie și împlinire pe terenul de tenis atât lor, cât si profesorilor pedagogi care se gândesc în primul rând la valorile pe care tenisul le vehiculează dincolo de simplul fapt de a câștiga un meci.

Graba strică treaba de obicei. Cum percepeți tot ce s-a întâmplat la turneul lui Djokovic?
Din acest punct de vedere cred că turneul organizat de Djokovici nu reprezintă mare lucru, ci numai o încercare nereușită de a demonstra că se poate juca tenis și în condițiile actuale.

Nu trebuie să uităm că virusul este încă prezent pe scară mondială, că natura ne-a transmis un semnal pe care trebuie să îl interpretăm cu multă atenție. Virusul este o realitate și gesturile de precauție de tipul „barierelor” trebuie respectate. Sunt necesare pentru protecția personală și a celor din jurul nostru.

Sever Dron: „Nimeni nu a obligat jucătorii să vină la acest turneu”
Mai stă în picioare sau nu teoria pe care a mizat Djokovic și pe care marșează șefii tenisului mondial, atunci când vine vorba de a grăbi restartul tenisului, „nu există contact între jucători”?
Bineînțeles, tenisul este unul dintre sporturile unde nu există contact între jucători, dar asta nu înseamnă să nu fim atenți la cei din jur și din acest punct de vedere.

Organizarea turneului a fost un mare „n’importe quoi” (n.r. – nimic), cum spune francezul. Fără gel! Se pare că jucătorii nu aveau nici măcar apă pe teren! Și apoi sărbătoarea la discotecă!?

Cine e vinovat pentru ce s-a întâmplat la Zadar?
Nimeni nu a obligat jucătorii să vină la acest turneu sau spectatorii să fie prezenți. Fiecare pe răspunderea lui!

Djokovic i-a adunat în jurul lui și, firesc, acest pol de interes format a atras un public cu foame de tenis.
Totuși cred că Djokovici, prin atitudinea lui inainte de turneu, declaratiile față de US Open, faptul că nu vrea să fie vaccinant în cazul unde acest vaccin va exista, ne arată o abordare care, din păcate, este frecventă la cei care au ajuns în vârful piramidei și se cred mai presus decât orice.

Starurile din sport au această aplecare spre lucruri ieșite din comum. Exemplele sunt multiple.
Nimeni nu poate să fie mai presus de natură și de legile ei și trebuie interpretat totul cu înțelepciune.

CE S-A ÎNTÂMPLAT IERI PE SUBIECTUL NOVAK DJOKOVIC

Djokovic nu crede în vaccin
Un mare campion a sărit în apărarea lui Nole
Novak Djokovic, amenințat de ultrașii unei echipe din Croația! Mesajul dur apărut pe străzile din Split
Sportiva care i-a luat apărarea sârbului
Cât de mult îi va mototoli imaginea lui Djokovic acest episod?
Din păcate, cred că Djokovic va rămâne în amintirea tenisului și prin această acțiune nefericită, mai mult decât prin câștigarea titlurilor de Grand Slam sau de statutul său de cel mai bun jucător al lumii.

Sever Dron: „Începem să punem în balanță titlurile lui. Copiii încep să-și coboare idolii de pe piedestal”
Djokovic e un idol. La fel ca Federer sau Nadal. Idol pentru mulți copii. Episodul Adria Tour îi ciobește din aura sa lui Djokovic?

Cât valorează acest lucru la nivelul Planetei!? La fel ca Sharapova, care după ce a recunoscut că s-a dopat, începem să punem în balanță titlurile ei. Este păcat pentru că acești copii despre care vorbeam mai înainte încep să-și coboare idolii lor de pe acel piedestal pe care s-au urcat.

O ultimă întrebare. Cu ce rămânem după acest moment de cotitură din tenis și din sport?
Pentru viitorul tenisului cred că acest semnal de alarmă este un beneficiu, căci arată cât trebuie să fim de intransigenți cu măsurile de precauție. Și, dacă dorim să continuăm, să avem turnee de valoare, trebuie să fim mult mai atenți.

 

blank