Cultura, Stiri

Noul val – chip de regizor, program lansat la Festivalul Toma Caragiu

18483349

Festivalul de Teatru Toma Caragiu din Ploieşti, ajuns la a IV-a ediţie, va avea loc în acest an între 30 mai şi 6 iunie. Evenimentul, care s-a desfăşurat timp de trei ani la începutul lunii noiembrie, este acum mutat la începutul verii şi va dura mai multe zile.

Potrivit directorului Raluca Nicolescu, festivalul nu este competitiv nici la actuala ediţie, însă, din acest an “îşi precizează identitatea” sub genericul “Întâlniri regizorale”. Asta înseamnă că se doreşte ca Festivalul “Toma Caragiu” să fie “un important punct de întâlnire al creatorilor de spectacol – figuri exemplare şi debutanţi – din România, o platformă de expunere a viziunilor, discursurilor, perspectivelor, modalităţilor de lucru cu actorul, cu textul, cu spaţiul, dar şi un prilej de reflecţie asupra transformărilor pe care le înregistrează practica regiei la începutul secolului XXI”. Mai mult chiar, timp de două zile se va desfăşura programul “Noul val – chip de regizor”, consacrat celor mai tineri creatori de teatru din tară. Ediţia-pilot a acestui program va fi marcată, pe 3 iunie, de premiera Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti – “Chip de foc” de Marius von Mayenburg, regia Vlad Cristache.

“Noul val – chip de regizor” îşi propune “să contribuie la capitalul de experienţă al noilor generaţii, înlesnindu-le tinerilor regizori contactul cu posibilii colaboratori atât din companii de teatru subvenţionate de stat, cât şi din zona producătorilor independenţi. La această primă ediţie vor fi prezentaţi tinerii regizori Leta Popescu, Elena Morar, Ioana Petre, Alexandra Penciuc, Horia Suru şi Mihai Alexandru Ion.

Pe afişul festivalului (selecţia aparţine criticului Andreea Dumitru) sunt spectacole ale unor teatre din Bucureşti şi din ţară: “Leonce şi Lena”, după Georg Büchner, regia Mihai Măniuţiu (Teatrul “Regina Maria” din Oradea), “Yentl” de Leah Napolin şi Isaac Bashevis Singer, regia Erwin Simsensohn (Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti), “O… ladă”, creaţie colectivă după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija (Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ), “Şaraiman”, un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy – concept Răzvan Mazilu (Teatrul Odeon), “Un pic prea intim” de Rajiv Juseph, regia Cristi Juncu (Teatrul Nottara), “Tartuffe sau Impostorul” de Molière, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis), “Pietonala teatrului” şi “Fior d’amor în Bucureşci” de Mihai Mălaimare (Teatrul Masca) şi “Însemnările unui nebun” de Gogol, regia Felix Alexa

blank