Noua Zeelandă a votat în favoarea legalizării eutanasierii, dar nu şi a canabisului în referendumul organizat odată cu alegerile generale din 17 octombrie, potrivit rezultatelor provizorii anunţate vineri de comisia electorală.

65.2% au votat pentru legalizarea morţii asistate în cazul persoanelor cu boli terminale, după mai multe campanii în acest sens, susţinute de politicieni de la guvernare, în frunte cu premierul Jacinda Ardern, dar şi din opoziţie.

Legea va intra în vigoare pe 6 noiembrie 2021, adică la 12 luni de la anunţarea rezultatelor finale. Aproape jumătate de milion de voturi speciale nu au fost încă contabilizate.

Referendumul a fost posibil după adoptarea legislaţiei End of Life Choice în 2019.

Beneficiarii morţii asistate trebuie să aibă peste 18 ani şi să fie cetăţenii neozeelandezi, criteriile de aplicare fiind bolile în fază terminală cu o speranţă de viaţă de şase luni, o degradare semnificativă a stării fizice şi o „suferinţă îndelungată de nesuportat ce nu poate fi alinată”. Persoanele eligibile trebuie să fie capabile să-şi dea un consimţământ informat.

Legea nu se aplică în cazul unor boli mentale, dizabilităţi sau stare fizică precară din cauza vârstei înaintate. Liderul partidului ACT David Seymour, iniţiatorul proiectului de lege şi un activist pentru eutanasiere, a spus că Noua Zeelandă era cu decenii în urma celor mai progresive state din lume.

53.1% dintre neo-zeelandezi au votat împotriva legalizării canabisului. Noua Zeelandă este a şaptea ţară care va permite moartea asistată alături de Olanda, Elveţia, Belgia, Luxemburg, Canada şi Columbia.Citeste si...
Gigi Becali a vrut să facă Teologia, dar a fost refuzat de Biserică! Lucruri mai puțin știute despre afacerist