Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai vine cu o previziune sumbră pentru președintele Klaus Iohannis. Nicolai susține că referendumul pe justiție nu va fi validat, subliniind că pentru ca schimbările cerut de președinte prin cele două întrebări trebuie să fie făcute prin modificarea Constituției.

Norica Nicolai precizează că ”ALDE consideră că acest referendum este unul electoral, el antrenează modificări legislative. Sunt două decizii ale CCR care ne spun că nu este de admis un referendum care va duce la modificarea Constituției, pentru că acolo Constituția și legile reglementează o altă procedură. Rămâne la latitudinea fiecăruia să prezinte și să voteze cu DA sau NU la acest referendum.

Eu am încercat să explic cât mai clar aceste întrebări, dar este decizia fiecăruia dintre cetățeni dacă suportă acest referendum sau nu. Aș fi așteptat ca cei care l-au promovat să vorbească mai mult, însă nici ei nu o fac. Văd în societatea românească un dublu mesaj. Unii spun prezentați-vă la referendum, deși de pildă la referendumul de familie nu s-au prezentat. Cred că este în continuare o lipsă de respect față de instituțiile fundamentale ale democrației și referendumul este unul dintre ele. Dacă îl utilizăm doar din rațiuni electorale, fără să îi dăm suportul pe care îl are în Constituție și pe care îl merită, ca o formă democratică de consultare a populației, cred că discredităm și această instituție, la fel ca și altele, care au căzut în derizoriu.

Citeste si...
Norica Nicolai, desemnată vicepreşedinte al grupului ALDE din Parlamentul European

Din punctul meu de vedere, nu poate fi validat acest referendum, pentru că el încalcă și induce nevoia unor schimbări constituționale și acest lucru nu este posibil”, a declarat Norica Nicolai, pentru RFI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.