Norica Nicolai a trecut la fapte. Raportul MCV, denuntat la Curtea Europeana de Justitie”Ultimul raport a fost emis acum trei săptămâni şi a arătat tuturor, nu numai României, cât de autoritar este comportamentul Comisiei Europene. Pentru că solicită, în cadrul recomandărilor, amânarea procedurilor legale şi suspendarea legislaţiei, ceea ce nu este în acord cu tratatele europene pentru că ştim cu toţii că justiţia este o chestiune de subsidiaritate (…) După mine, acesta nu este un instrument legal.

Norica Nicolai a trecut la fapte. Raportul MCV, denuntat la Curtea Europeana :

Ci unul politic,folosit de Comisia Europeană, de diferitele formaţiuni politice şi, dacă ne uităm la istoria acestui raport, pus în 2006, ale căruia patru obiective au fost deja îndeplinite încă din 2010, avem 8 ani de când interesele politice sunt contrare României. Noi acum analizăm posibilităţile legale de a denunţa acest raport în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru că, din punct de vedere legal, este un document accesoriu tratatului nostru de aderare, iar dacă ambele părţi sunt de acord să încheie acest document, suntem obligaţi să mergem în faţa Curţii. Nu se poate numi justiţie ceea ce conţine acest raport, ci politicianism pur, ceea ce nu este acceptabil”, a declarat Norica Nicolai, pentru EuReporter.

O altă nemulţumire referitoare la raportul MCV este cea potrivit căreia raportul nu a abordat teme cheie, precum cea a protocoalelor secrete încheiate între SRI şi instituţiile din justiţie, între care şi Consiliul Superior al Magistraturii, instituţia cu rol de garant al independenţei justiţiei. Curtea Constituţională a amânat pronunţarea pentru şedinţa din 11 decembrie cu privire la conflictul juridic între Parlament şi Ministerul Public, care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Comisia Europeană a recomandat României, în raportul MCV prezentat, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare. Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marţi, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu a fost conceput pentru a pedepsi, ci pentru A AJUTA, a reamintit Comisia Europeană în luna noiembrie, care asigură autorităţile de la Bucureşti că nu ia decizii influenţate politic. Observaţiile din rapoartele MCV sunt sprijinite şi de concluziile celorlalte instituţii europene, iar toate arată în aceeaşi direcţie.

Norica Nicolai a trecut la fapte. Raportul MCV, denuntat la Curtea Europeana :

„În primul rând, după cum a declarat prim-vicepreşedintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul şi motivaţia este, bineînţeles, de a realiza progrese, pentru încheierea MCV. După cum am spus la prezentare, Comisia Europeană va raporta asupra progresului în timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politică. Întotdeauna ne străduim să prezentăm o analiză cât mai echilibrată şi obiectivă a situaţiei în cele două state membre (România şi Bulgaria – n.r)”, a afirmat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea Mediafax.

Citeste si...
In Parlament se duc negocieri pentru investirea Guvernului Cîțu

Reprezentanţii CE adaugă că observaţiile din rapoartele MCV făcute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc şi de analizele realizate de Grupul de State Împotriva Corupţiei din Consiliul Europei (GRECO) şi de către Comisia de la Veneţia.

Norica Nicolai a trecut la fapte. Raportul MCV, denuntat la Curtea Europeana :

„Observaţiile făcute în rapoartele noastre au fost susţinute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statelor membre din Consiliu. De asemenea, puteţi vedea analizele făcute de GRECO sau de către Comisia de la Veneţia – toate acestea arată înspre aceeaşi direcţie. Nu avem nicio agendă politică pe acest subiect. Ne îndeplinim misiunea cu care am fost încredinţaţi la momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană”, a precizat sursa citată.

La începutul şedinţei de guvern de joi, premierul Viorica Dăncilă s-a declarat dezamăgită de concluziile raportului MCV, mai ales că România a demonstrat că „e un partener loial şi corect al UE”.

„Sunt dezamăgită de concluziile MCV, în condiţiile în care România a dovedit că e un partener loial şi corect al UE. Guvernl a fost în permanenţă în contact cu experţii CE şi a oferit argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur şi simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu instituirea unor reguli şi să acceptăm ceea ce niciun alt stat membru nu ar accepta. Văd recomandări care vor să ignorăm prevederi legale instituite prin votul Parlamentului şi deciziile CCR, ceea ce constituie o încălcare a tratatului european. Ca premier cer tratament egal pentru ţara mea. Cred într-o Europă unită în care toţi cetăţenii se bucură de respect, dar şi de drepturi egale”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a anunţat Comisia Europeană, la prezentarea raportului MCV, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

„Raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Preşedintele Senatului şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat Comisia Europeană că intră într-o zonă politică ce nu e justificată.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache (PSD) a anunţat că Guvernul va contesta MCV la Curtea de Justiţie a UE. Parlamentul şi ministrul Justiţiei urmează să analizeze argumentele juridice şi politice din raportul prezentat de Comisia Europeană.

Deocamdată, Tudorel Toader nu a discutat cu nimeni în privinţa contestării raportului MCV la CJUE, dar după ce va vedea motivele acestui demers, nu va pregeta să reprezinte guvernul în faţa Curţii de Justiţie, dacă va fi nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.