Actualitate

Norica Nicolai a demonstrat cum se poate schimbă faţa Europei după atentatul din Nisa

Vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European, Norica Nicolai a spus cum schimbă faţa Europei atentatul din Nisa, legătura ascunsă dintre această tragedie şi Brexit, precum şi riscul de întoarcere la feudalism.

„În momentul de faţă, fiind unul la fel de grav precum cele de la Paris (din noiembrie 2015 – n.r.) şi cu o simbolistică specială (a fost de Ziua Naţională a Franţei), cred că autorităţile franceze au înţeles foarte clar că bătălia cu terorismul este una permanentă şi nu are pauze. Şi-au luat o pauză după Campionatul European de Fotbal şi au greşit în foarte multe situaţii cu privire la organizarea acestor evenimente, neîntărind măsurile de siguranţă. Cu siguranţă, însă, vom avea efecte şi adverse, pentru că foarte multă lume va fi din ce în ce mai intolerantă faţă de fenomenul migraţiei, deşi şi acest atacator este un cetăţean european, un cetăţean francez de origine tunisiană”, a punctat europarlamentarul.

Norica Nicolai a explicat totodată cum ar trebui să se schimbe gândirea de securitate în UE după atentatul din Nisa.

„Va trebui ca toată lumea să se gândească la un tip de colaborare upgradată, în care nu este foarte important cât supraveghezi, ci cum supraveghezi. Supravegherea, în opinia mea, nu a fost una eficientă în ceea ce priveşte situaţia din Franţa. Va trebui să ne obişnuim cu astfel de reacţii, dacă nu suntem capabili să înfrângem de la sursă Statul Islamic – şi mă refer la nevoia unei coaliţii militare internaţionale în zona dominată de această atmosferă teroristă. Cu siguranţă, măsurile de securitate trebuie regândite şi reanalizate”, a declarat Nicolai.

Pe de altă parte, Norica Nicolai a subliniat diferenţa dintre Franţa şi România, în ceea ce priveşte lipsa demisiilor de la vârf, în urma unor tragedii precum cea de joi noapte.

„Franţa nu este România. În România, «se rezolvă» o criză (cu ghilimelele de rigoare) prin demisii, dar criza rămâne şi se acutizează – aşa cum suntem în situaţia regimului penitenciar, în momentul de faţă. Se impun, însă, analize care să vizeze schimbarea modului de lucru: atât al serviciilor de informaţii, cât şi al poliţiei”, a detaliat vicepreşedintele ALDE european.

Nu în ultimul rând, Norica Nicolai a dat asigurări că Brexitul nu va vulnerabiliza Franţa şi Uniunea Europeană, per ansamblu.

„Categoric, nu, pentru că Franţa s-a confruntat cu astfel de atentate şi atunci când Anglia era în Uniunea Europeană. Alte ieşiri nu sunt previzibile. Sigur: sunt voci, însă ieşiri – în niciun caz. Franţa şi celelalte state europene sunt vulnerabile, pentru că este un tip de război pe care cu greu îl poţi prevedea. Sigur: toată Uniunea Europeană poate fi vulnerabilizată dacă se fragmentează, dar există suficient de multă înţelepciune ca liderii politici şi cetăţenii să priceapă că acest spaţiu de liberă circulaţie, de libertate este crucial pentru Europa. Altfel, ne vom întoarce la o perioadă feudală, în care statele se băteau între ele pentru teritorii sau pentru supremaţie. Sigur: acum, poate nu vom mai vorbi despre astfel de bătălii, dar de o fragmentare feudală care îi face vulnerabili pe toţi”, a încheiat europarlamentarul.

blank