Actualitate

Noi legi promulgate de Klaus Iohannis ce vizează avocați și notari

Klaus Iohannis a semnat promulgat OUG nr. 82/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, care prevede durata maximă a controlului judiciar.

„Prin acest act normativ s-a stabilit o durată maximă pentru care poate fi dispusă măsura controlului judiciar, sau măsura controlului judiciar pe cauţiune, respectiv 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii dacă se menţin temeiurile pentru care a fost determinată luarea acestei măsuri, sau au apărut temeiuri noi. Durata totală în timpul urmăririi penale nu poate depăşi un an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este închisoare de cel mult 5 ani, respectiv doi ani, dacă durata este mai mare. Prin acest act normativ s-a stabilit durata maximă pentru care poate fi dispusă măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune în etapa camerei preliminare sau în cursul judecăţii”, a afirmat Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, la dezbateri.

În lege este prevăzut faptul că organele de urmărire penală, cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, pot solicita date de trafic şi localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului în anumite condiţii.

„Pot fi solicitate date de trafic dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la art. 139 alin. (2) sau a unei infracţiuni de concurenţă neloială, de evadare, de fals în înscrisuri, infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive, a unei infracţiuni privind nerespectarea dispoziţiilor privind introducerea în ţară de deşeuri şi reziduuri, a unei infracţiuni privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc ori a unei infracţiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri şi dacă există temeiuri justificate pentru a se crede că datele solicitate constituie probe”, se mai arată în lege.

Şeful statului a semnat miercuri şi alte decrete:
* Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România;
* Decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor;
* Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2014 privind modificarea unor acte normative şi pentru aprobarea plăţii cotizaţiei anuale a României ca membru în Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership);
* Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România;
* Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 178/1997 pentru autorizarea şi plata interpreţilor şi traducătorilor folosiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul Naţional Anticorupţie, de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti, de birourile notarilor publici, de avocaţi şi de executori judecătoreşti.

blank