Hoţii tablourilor din Olanda supravegheau muzeul în timp ce făceau jogging

tablouri (3)

Unul dintre cei condamnați pentru furtul tablourilor din Olanda, Radu Dogaru, supraveghea muzeul în timp ce făcea jogging, se arată în motivarea judecătorilor sectorului 3 care au decis condamnarea lui Dogaru și a lui Eugen Darie la câte 6 ani și 8 luni de închisoare pentru furt calificat.

„Cei trei inculpați s-au deplasat în apropierea ușii aflate în laterala Muzeului, înspre parcul din vecinătate, ajungând în comun la concluzia că poate fi deschisă cu ușurință. Inculpatul Darie Eugen trebuia să fie cel care va asigura transportul la fața locului, iar Dogaru Radu și Procop Adrian să pătrundă în Muzeu. Din data de 07.10.2012, cu informațiile despre securitatea Muzeului, picturile de interes, locul și poziționarea acestora s-a trecut la pregătirea momentului pătrunderii prin efracție în Muzeu. Sub acest aspect, inculpatul Dogaru Radu a rămas să mai facă verificări, sens în care a început să practice jogging în zona Muzeului”, arată judecătorii.

Ei descriu modul în care au acționat cei implicați în furtul tablourilor și rețin ca „obiectivă, corectă și completă” întreaga situație de fapt descrisă în rechizitoriul întocmit de procurori.

„În serile în care inculpatul Radu Dogaru s-a aflat în vecinătatea Muzeului, sub aparența programului de alergare, acesta a făcut diferite aprecieri ale distanțelor, ale căilor de acces înspre/dinspre Muzeu, gradul de populare/prezență umană a parcului din laterala Kunsthal, programul agenților de pază, dacă Muzeul se află pe traseul de patrulare a echipajelor de poliție, unde anume să fie poziționată mașina ce urma să fie condusă de inculpatul Darie Eugen și cu ajutorul căreia inculpații să se îndepărteze din zonă etc.”, se arată în documentul Judecătoriei Sectorului 3.

Potrivit procurorilor, Radu Dogaru, Eugen Darie și complicii lor se aflau în Olanda „în vederea comiterii de fapte penale” iar stabilirea în această țară a fost determinată de „regimul juridic sancționator nerestrictiv în activitatea de prostituție controlată”, activitate aflată sub „umbrela toleranței și acceptării publice”.

„În cursul lunii octombrie 2012 mă aflam în orașul Schiedam, Olanda, cu prietena mea A.A.E. Ea muncea (n.n. — prostituție), iar eu trăiam din banii pe care îi făcea ea, în aceeași perioadă cu noi, în Rotterdam erau Bitu Mihai Alexandru împreună cu S.Ș. și Darie Eugen împreună cu D.A.”, a declarat unul dintre martori.

Judecătorii rețin în stabilirea pedepsei aplicate lui Radu Dogaru că acesta provine dintr-un mediu social cu mare potențial infracțional, caracterizat de nivel scăzut de trai, mai ales din perspectiva educației și instrucției școlare adecvate unei societăți moderne și șanselor reale evoluției pozitive sociale individuale.

„Această influență negativă, care nu a fost atenuată în niciun mod, mai ales prin reacția fermă a organelor judiciare și a celorlalte instituții de autoritate publică locală și statală nu constituie desigur o justificare sau o circumstanță scuzabilă a săvârșirii infracțiunilor, însă nu pot fi ignorate privitor la persoana infractorului, deoarece ar duce doar la aplicarea unor pedepse în cuantum ridicat, iar pedepsele mari nu constituie în sine nici scopul procesului penal și nici îndeplinirea necesară a funcției de exemplaritate a pedepsei. Instanța consideră că pedeapsa aplicată trebuie să fie adecvată, necesară și oportună pentru a-și putea îndeplini și funcția de reeducare necesară prevenirii de noi infracțiuni de către inculpat”, se arată în motivare.

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, pe 26 noiembrie 2013, la câte 6 ani și 8 luni de închisoare pe Radu Dogaru și Eugen Darie în dosarul furturilor tablourilor din Olanda.

Instanța a stabilit o pedeapsă de 6 ani și 8 luni pentru furt calificat cu consecințe deosebit de grave în cazul lui Radu Dogaru, căruia i-a stabilit și o condamnare de 4 ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Radu Dogaru a mai primit o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în funcții publice timp de patru ani.

La rândul său, Eugen Darie a primit 3 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și 6 ani și 8 luni de închisoare pentru complicitate la furt calificat cu consecințe deosebit de grave.

Celor doi inculpați urmează să li se scadă din pedeapsă perioada în care au stat în arest preventiv, adică din 20 ianuarie 2013, și au fost obligați la plata a 6.000 de lei și menținerea sechestrului asigurător instituit de procurori în cazul acestora.

Procesul continuă pe latură penală pentru ceilalți inculpați din dosar și pe latură civilă pentru toți cei trimiși în judecată de procurori.

În acest dosar au fost trimiși în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru și Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

„Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpații Dogaru Radu și Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracțională în scopul săvârșirii infracțiunii de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte și prin efracție, au sustras șapte opere de artă (picturi în ulei și acuarele)”, preciza DIICOT.

Tablourile intitulate ‘Tete d´Arlequin’ de Pablo Picasso, ‘La Lisseuse en Blanc et Jaune’ de Henri Matisse, ‘Waterloo Bridge’ și ‘Charing Cross Bridge’ de Claude Monet, ‘Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee’ de Paul Gauguin, ‘Autoportrait’ de Meyer de Haan și ‘Woman with Eyes Closed’ de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam.

 

Citeste si...
Ozana Barabancea vrea la Eurovision!