Schizofrenie politică totală, pentru ambiția președintelui de a avea alegeri anticipate. Liberalii nu doar că nu își vor vota propriul Guvern, dar îi acuză, preventiv, și pe PSD-iști că ar putea să-l voteze.

Întrebată, sâmbătă, într-o conferință de presă, ce va face PNL la votul de învestire a Guvernului, vicepremierul Raluca Turcan a spus că liberalii se vor abține de la vot.

„Liberalii a decis că va fi prezent în Parlament cu toți parlamentarii dar se va abține la votul pentru învestirea unui nou cabinet. (…) PNL este primul care trebuie să respecte textul Constituției. Dacă aceasta este varianta constituțională de demarare a alegerilor anticipate, atunci noi trebuie să luăm act de ea și să o punem în practică. Această procedură la care noi intenționăm să apelăm este o procedură pe care dorim să o explicăm foarte bine și ale cărei rezultate oamenii le așteaptă. (…) Dacă noi le explicăm oamenilor că aceasta este singura variantă pentru a ajunge la anticipate, sunt sigură că poate fi clarificată și explicată, iar rezultatele sunt cele care contează”, a spus Turcan.

Întrebată, în continuare, dacă i se pare o situație normală pentru democrație, aceea ca Guvernul propus de PNL să nu fie susținut în Parlament de PNL, Turcan a spus că nu este „o formulă pe care să o iubim”.

Citeste si...  Prefectul Capitalei susține că primește telefoane anonime: Probabil că a fost încercare de a pune o lumină a reflectoarelor asupra mea

„Aș spune că textul Constituției te forțează la acest comportament politic în Parlament. Nu este o formulă pe care să o fi inventat, pe care să ne-o dorim, pe care să o iubim, ci dictată de textul Constituției”, a mai spus Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, decizia anticipatelor a fost luată din cauza faptului că în prezent PNL are în Parlament 20%, iar PSD 45%, însă de la ultimele alegeri parlamentare la termen situația în opțiunile electoratului s-au inversat.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus că noul Guvern va putea trece de Parlament numai în cazul în care PSD va vota favorabil, acuzându-i pe social-democrați că ar fi ridicoli dacă i-ar vota Cabinetul.

”Guvernul nu va putea trece în Parlament, decât dacă este votat de parlamentarii PSD. Dacă este votat de parlamentarii PSD, înseamnă că parlamentarii PSD, prin votul pe care îl dau, vor spune: suntem de acord cu programul de guvernare, suntem de acord cu componenţa guvernului, suntem de acord ca Guvernul să fie Guvern PNL pentru ca PNL să guverneze România, suntem de acord să nu mai facem opoziţie. Nu vă daţi seama că sunt ridicoli, nu îi mai spală şapte ape după o asemenea ispravă”, a spus Orban.