Vlad Nistor fondatorul unei firme de tranzacţii cu bitcoin din Cluj Napoca a fost reţinut la cererea procurorilor din Statele Unite, care îi solicită extrădarea pentru a fi judecat peste Ocean. Acesta find, fondator şi director CoinFlux, este suspectat de înşelăciune, fraude informatice şi spălare de bani şi a fost plasat sub control judiciar timp de 30 de zile.

Vlad Nistor a fost plasat sub control judiciar de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti şi nu are voie să părăsească municipiul Cluj-Napoca fără încuviinţare.

Curtea de Apel Bucureşti au respins solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj de arestare preventivă a lui Vlad Călin Nistor şi sau dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 30 de zile, până pe 10 ianuarie 2019 inclusiv. Pe durata controlului judiciar, bărbatul trebuie să se prezinte în faţa organelor judiciare ori de câte ori este chemat, trebuie să informeze imediat autorităţile dacă îşi schimbă locuinţa şi trebuie să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa.

El are interdicţie de a depăşi limita teritorială a municipiului Cluj-Napoca fără încuviinţarea instanţei de judecată. Totodată, pe timpul controlului judiciar, Vlad Nistor nu poate efectua tranzacţii financiare prin folosirea de monedă digitală (bitcoin sau orice alt tip de astfel de monedă).

Instanţa i-a dat termen lui Vlad Nistor până pe 20 decembrie 2018, la ora 12.00, pentru a-şi formula în scris motivele de opoziţie la extrădare.

Citeste si...  Dacia vinde tot mai mult un Uniunea Europeana

Clujeanul a fost reţinut la cererea procurorilor din Statele Unite ale Americii. El este acuzat de înşelăciune, fraude informatice, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani.

În acest doar mai sunt implicaţi alţi patru suspecţi. Unul dintre ei a solicitat instanţei să nu fie extrădat, pe motiv că atunci când şi-a dat seama că s-a băgat într-o afacere ilegală, a renunţat.

Anchetatorii din Statele Unite au cerut extrădarea lui Vlad Nistor, care a dat deja o declaraţie în faţa judecătorilor din ţara noastră. Acesta susţine că tranzacţiile pe platforma online s-au făcut cu respectarea legii.

CoinFlux este o platformă online de tranzacţionare a monedelor digitale care funcţionează precum o casă de schimb valutar. Aceasta a fost fondată în anul 2015 în Cluj şi de la acel moment şi până în prezent, au fost tranzacţionate peste 200 de milioane de euro în monede digitale. Platforma are o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro în 2017, când a realizat peste 30.000 de tranzacţii, potrivit informaţiilor de pe site.

Vlad Nistor (30 ani) are 7 ani de experienţă în piaţa financiară. Absolvent al Brunel University din Marea Britanie, Nistor a fost Manager de Portofoliu al fondurilor de pensii pilonul II şi BCR Pensii.