Actualitate, Stiri

Nimeni nu scapa! Inspectorii ancheteaza averile elitelor din sanatatea ieseana! Medicii au fugit

O parte dintre medicii vizati si-au dat demisia. Unii medici isi cauta avocati pentru a-i sfatui cum sa procedeze intr-o astfel de situatie. Pe aceasta tema, un adevarat scandal a izbucnit in urma cu doua zile la sedinta de Senat de la UMF Iasi

s560x316_doctor-avere-umf

Un nou scandal zguduie din temelii Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr.T. Popa din Iasi. De aceasta data sunt vizate cadrele didactice care fac parte din Senatul UMF, o parte dintre acestea fiind nume sonore in lumea medicala din Iasi. Totul a izbucnit in sedinta de Senat care a avut loc luni, 3 noiembrie, la UMF Iasi. Agentia Nationala de Integritate (ANI) a demarat o procedura de verificare a averii, a incompatibilitatii si a conflictelor de interese in cazul celor 21 de membri ai Senatului.

Asta, dupa ce la inceputul lunii octombrie, toti membrii Senatului UMF au fost amendati, tot de ANI, cu 2.000 lei fiecare pentru ca nu l-au demis pe rectorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, condamnat definitiv pentru conflict de interese de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Agentia Nationala de Integritate l-a amendat si pe prof. dr. Dragos Pieptu. Majoritatea profesorilor din Senat au contestat aceasta amenda. O parte dintre cadrele didactice sunt total nemultumite de faptul ca nu au fost informate corect de juristul sau avocatul institutiei de invatamant superior medical vizavi de actiunea ANI.

Unii dintre membrii Senatului si-au dat demisia considerand ca nu isi gasesc locul alaturi de colegii care au incalcat flagrant legislatia pentru a obtine sume fabuloase de bani. Sunt cadre didactice ingrozite de actiunea ANI, pentru ca nu vor putea sa justifice averile pe care le detin. Din Senat fac parte profesori si conferentiari, medici care isi desfasoara activitatea medicala in spitalele publice, dar si in clinici private sau cabinete de specialitate particulare. Pe langa activitatea medicala pe care o presteaza la stat si in privat, o parte dintre membrii Senatului mai detin si functii de conducere la diferite institutii, asociatii.

Cinci membri si-au dat demisia

Din informatiile detinute, cinci cadre didactice si-au dat demisia din Senatul UMF, printre care prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu, prof. dr. Marcel Costuleanu, prof. dr. Gabriela Marinescu, conf. dr. Radu Ciorap. Din informatiile detinute urmeaza ca si alti profesori sa-si dea demisia. Conducerea Senatului intentioneaza sa constituie o comisie pentru demararea alegerilor partiale de inlocuire a cadrelor didactice care si-au dat demisia.

Camelia Bogdanici a depus o motiune in Senat

In sedinta de luni, conf. dr. Camelia Bogdanici a depus o motiune, nemultumita de faptul ca juristul institutiei nu a informat-o despre procedura ANI. „Imi pare rau de toata situatia. Am depus o motiune presedintelui Senatului prin care mi-am aratat nemultumirea de modul in care am fost reprezentata, ca membru al Senatului, de doamna jurist, Roxana Ruja. Nu am fost informata in niciun fel. In ziua in care a fost sedinta la Senat si s-a anuntat despre amenda ANI si verificarea averilor eram la o sedinta la Academie. Nu am fost informata. Ni se spune ca membrii Senatului UMF nu sunt persoane publice, dar eu sunt persoana publica (deputat PMP – n.r.). Nici pe ordinea de zi a sedintei nu era mentionat acest lucru. Initial juristul a spus ca va face o actiune comuna, apoi a revenit si a  spus ca fiecare, individual, s-a razgandit din nou si a spus ca vine cu un alt model. Am depus aceasta motiune, nemultumita de cum am fost reprezentata de jurist. Imi pare rau de toata aceasta situatie”, a declarat conf. dr. Camelia Bogdanici, deputat PMP. Motiunea a fost trimisa la toti membrii Senatului si urmeaza sa fie analizata.

Cadrele didactice isi cauta avocati

Cadrele didactice isi cauta avocati care sa-i sfatuiasca ce trebuie sa faca in legatura cu procedura ANI de verificare a averii, a incompatibilitatii si a conflictelor de interese. „Deocamdata nu pot sa spun nimic pentru ca nu am fost la ultimele sedinte de Senat. Am o problema medicala in familie. Am primit ceva de la ANI si trebuie sa ma lamuresc. Voi cere sfatul unui avocat. Culmea, nu am facut nimic, dar sunt bagat in aceasta situatie”, a declarat conf. dr. Dan Cobzeanu, seful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Sf. Spiridon si unul dintre membrii Senatului.

Coordonatorul disciplinei de Anatomie de la UMF Iasi a vorbit mai mult despre motiunea depusa de colega sa din Senat si nu stie ce sa spuna despre verificarea averii, a conflictelor de interese. „Ieri (luni, 3 noiembrie – n.r.) am primit motiunea care trebuie dezbatuta in cel putin doua saptamani, probabil la urmatoarea sedinta de Senat. Nu am luat o decizie cu documentul primit de la ANI. Ma voi consulta cu un avocat”, a spus conf. dr. Dumitru Paduraru. Directorul medical de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi, membru in Senat, a precizat ca are incredere in institutiile statului. „Unde-i lege, nu-i tocmeala. Am incredere in institutiile statului care vor analiza exact asa cum trebuie situatia care s-a creat”, a spus prof. dr. Roxana Chirita.

Astarastoae, condamnat definitiv

In luna septembrie, UMF Iasi a transmis Ministerului Educatiei o scrisoare prin care sustine ca nu va pune in aplicare solicitarea de demitere a lui Vasile Astarastoae din functia de rector, dupa ce a fost condamnat definitiv in vara acestui an pentru conflict de interese. Vasile Astarastoae a fost condamnat de Curtea Suprema dupa ce s-a angajat pe sine si pe fiica sa în mai multe proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care le conducea. Acesta a semnat din pozitia de rector UMF Iasi si director al Institutului de Medicina Legala din Iasi zece contracte de munca în care s-a angajat pe sine si pe fiica sa, Daniela Astarastoae. Conform acestor contracte, valoarea serviciilor prestate de cei doi este de aproximativ 50.000 de euro, bani ce vor trebui returnati în urma deciziei Curtii Supreme. Vasile Astarastoae este cercetat si pentru fapte de coruptie, dupa o licitatie trucata la UMF Iasi intr-un proiect cu finantare europeana.

Membrii Senatului UMF Iasi

Din Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie fac parte, conform site-ul institutiei, conf. dr. Gabriel Dimofte, presedinte Senat, prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu (demisie), prof. dr. Magda Badescu, prof. dr. Gheorghe Balan, conf. dr. Nela Bibire, conf. dr. Walter Bild, conf. dr. Iolanda Blidaru, conf. dr. Camelia Bogdanici, conf. dr. Daniela Boisteanu, prof. dr. Irina Caruntu, prof. dr. Mihai Chirita, prof. dr. Roxana Chirita, prof. dr. Cristina Cijevschi Prelipcean, conf. dr. Radu Ciorap (demisie), conf. dr. Dan Cobzeanu, prof. dr. Marcel Costuleanu (demisie), prof. dr. Georgeta Liliana Foia, prof. dr. Elena Lupusor, prof. dr. Gabriela Marinescu (demisie), prof. dr. Silvia Mârtu, prof. dr. Lucian Miron, prof. dr. Mircea Onofriescu, conf. dr. Dumitru Paduraru, prof. dr. Eugenia Popescu, prof. dr. Viorel Scripcariu, sef. lucr. dr. Catalina Stan, sef. lucr. dr. Gabriela Tatarânga, prof. dr. Monica Tatarciuc, conf. dr. Roxana Tauser, prof. dr. Maria Vataman si prof. dr. Carmen Vulpoi.

blank