Nicuşor Dan
Featured, Social

Nicuşor Dan explică de ce lipsește căldura și apa caldă în Capitală

Zeci de mii de bucureşteni au tremurat zile întregi în apartamente din cauza unei avarii. Cele mai afectate au fost sectoarele 2 şi 3, însă lucrurile nu stau bine nici în alte zone. Primarul Nicuşor Dan a dat explicaţii pe larg vineri

“O pompă de la CET Sud a crăpat în noaptea de vineri spre sâmbătă”, a expliocat primarul general Nicuşor Dan. El a precizat că pompa era din anii ’60 şi nu a putut fi modernizată deoarece ELCEN nu a putut lua bani europeni pentru că era în insolvenţă.

Pompa a fost reparată, a precizat Nicuşor Dan, dar există o inerţie a sistemului. La începutul săptămânii viitoare se va ajunge la o normalizare, a afirmat edilul.

ELCEN va fi ieşit din insolvenţă de la începutul lunii ianuarie, cu ajutorul Guvernului, a declarat primarul Nicuşor Dan. Din fondul de rezervă al Guvernului, Primăria Municipiului Bucureşti va primi 20 de milioane de lei.


“Nu poţi să înlocuieşti o sută de metri de conductă, pentru că laşi un număr de blocuri, o săptămână-două, fără apă caldă, ceea ce nu se poate iarna. Vara se poate, oamenii înţeleg că ai de făcut nişte lucrări, dar iarna nu se poate”, a spus Nicuşor Dan, la Palatul Victoria.

Conform edilului, în această iarnă ar urma să se producă sute de avarii la reţeaua de termoficare, de ordinul a 10 – 20 zilnic.

″Într-un an – date oficiale – noi am avut 1.700 de avarii – în cursul anului 2019. Acum, acest indicator al apei de adaos ne spune că suntem cu 50% mai rău decât în 2019. Deci, în iarna asta o să avem din nou sute de avarii, de ordinul 10 – 15 – 20 pe zi. Chestiunea este că, existând mai multe echipe, o să intervenim la avarii mai repede. Şi, mai mult, în anumite zone pe care le ştim că au probleme putem să intervenim preventiv. Acesta este pasul înainte pe care l-am făcut”, a declarat Nicuşor Dan.

Ce spune ministrul Energiei despre situaţia din Capitală

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) va închiria capacităţi modulare de producţie a energiei termice, pe care le va monta în diverse zone ale Capitalei, pentru a suplini pierderile uriaşe din reţeaua de termoficare, a declarat, vineri, Virgil Popescu, într-un briefing la Palatul Victoria.

El a subliniat că bucureştenii trebuie să ştie că toate problemele legate de lipsa apei calde şi a căldurii pleacă de la reţeaua primară. “Acum patru ani, pierderile erau de 800 de tone pe oră. Astăzi sunt de 2.500 de tone pe oră, acolo a ajuns neinvestiţia, nepăsarea, acolo e reţeaua. Trebuie să facem eforturi ca în această iarnă sistemul să fie ţinut în stare de funcţionare şi echilibru”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, weekendul trecut a avut loc o avarie la CET Sud, din cauza acestor pierderi mari. Mai exact o pompă a fost supraturată, s-a produs un scurt circuit, iar staţia de 6 kV s-a oprit.

Pompa a fost reparată şi a fost pusă înapoi în două zile şi este în curs de încărcare spre capacitate maximă, apa e la 75 de grade şi este posibil ca până luni totul să revină la normal la CET Sud.

El a susţinut că, în paralel, trebuie demarat proiectul unei noi centrale pe amplasamentul fostului CET Titan, pentru a echilibra sistemul bucureştean.


blank