Au căutat să-şi rezolve problemele la tribunal, dar nici măcar instanţa de judecată nu a reuşit să pună capăt conflictului dintre membrii trupei Phoenix, Mircea Baniciu şi Nicu Covaci ameninţându-se reciproc…

Supărat pentru că Mircea Baniciu, Iosef Kappl, Manfred Neumann şi Radu Almăşan cântă melodiile din repertoriul Phoenix despre care susţine că îi aparţin, Nicu Covaci i-a acţionat în judecată, iar instanţa i-a dat dreptate. Tribunalul Bucureşti a hotărât, în şedinţa desfăşurată în urmă cu o lună, că Baniciu & Co. nu mai au voie să cânte piesele compuse de Covaci. În loc să calmeze spiritele, decizia instanţei mai mult a pus paie pe foc. Recent, Mircea Baniciu a declarat că va face recurs, apreciind că decizia judecătorească este greşită. Mai mult, cântăreţul a anunţat că, până la hotărârea definitivă a judecătorilor, el şi colegii lui vor continua să cânte melodiile care acum sunt un adevărat măr al discordiei.

„Sunt obraznici şi vor pierde şi bani”

Cum era de aşteptat, declaraţiile lui Mircea Baniciu nu l-au lăsat indiferent pe Nicu Covaci. Aflat în România pentru a susţine câteva concerte cu trupa Phoenix în noua formulă, Nicu Covaci a declarat: „Eu nu ştiu dacă s-a făcut apel. Dacă au făcut apel, vor pierde din nou, pentru că dreptatea e de partea mea şi este demonstrat, am toate dovezile, aşa că n-au nicio şansă. Dar, mă rog, fiecare să-şi facă treaba.

Într-adevăr, dacă ei fac apel, sigur că până la următorul proces vor avea tot dreptul să le cânte. Dar la următorul proces vor fi călcaţi în picioare ! Repet, legea şi dreptatea sunt de partea mea, ei sunt doar obraznici şi de data asta vor pierde şi bani, pentru că avem dovezi clare. Din 1972 au luat drepturi de autor, declaraţiile la UCMR erau făcute cu mâna lui Kappl. Kappl a scris, noi doar am iscălit, Kappl era cel care le scria pe toate pentru că avea un scris frumos, superb, cu litere foarte clare, citeţe”, spune artistul.

Interese ascunse

Liderul trupei Phoenix susţine însă că miza acestui proces este însă cu totul alta, aceştia dorind, de fapt, să distrugă legenda Phoenix. „Dacă Baniciu şi Pasărea Colibri au scos, în urmă cu câţiva ani, un disc cu piesele mele şi au declarat că sunt piesele lui Covaci, de ce Baniciu nu a ripostat atunci, de ce acum? Vă spun eu de ce: e vorba de o săpătură, ei vor să distrugă Phoenixul. Nu ştiu ce duşmani am, cine i-a pus, cine i-a încurajat, dar intenţia este să distrugă Phoenixul. Ceea ce nu se va reuşi, vă garantez!”, a declarat Nicu Covaci. „Chiar dacă, momentan, Nicu Covaci a câştigat procesul, sentinţa nu e definitivă şi nici nu ne obligă la ceva. El a cerut ca noi să nu mai putem cânta acele piese, dar noi o facem în continuare, am făcut apel la prima decizie.”, MIRCEA BANICIU „Eu am să-i filmez, o să-i înregistrez, ca, la o adică, să demonstrez exact că ei nu respectă legea.”, NICU COVACI

Citeste si...
Doi concurenti, la un pas sa faca sex la "Sunt celebru, scoate-ma de aici".