Emilia Marinela Macovescu, soţia fostului Ministru de Externe al României, George Macovescu, din perioada 1972-1978, a povestit care au fost cele mai tensionate momente ale carierei soţului ei, respectiv ale ei.

ceausescu

Nicolae Ceauşescu ţine la tabieturile lui şi nu voia să fie deranjat decât în problemele foarte importante. De departe, cel mai tensionat moment al ministrului de externe George Macovescu, moment în care acesta s-a temut pentru viaţa lui, a fost acela când a primit un telefon la care i s-a spus că ruşii se află la graniţa şi vor să invadeze România, scrie historia.ro.

„Cel mai important a fost întoarcerea lui Ceauşescu din China (1971) şi oprirea la Moscova, unde a fost admonestat de Kosîghin, care i-a spus: „Unde te trezeşti? Cum îţi permiţi tu să te duci, fără aprobarea noastră, în China?” Ceauşescu a vrut să riposteze, dar rusul a ţipat aşa de tare la el încât Ceauşescu s-a oprit şi n-a mai putut să spună nimic. Altădată, când au făcut o escală la Jakarta, la coborârea din avion, lui Ceauşescu i-a fost intonat imnul naţional de pe vremea Regelui. Când au auzit, soţii Ceauşescu s-au uitat urât la soţul meu care s-a dus repede lângă cel cu Protocolul şi a oprit, nu s-a mai cântat. Un alt moment tensionat a fost în Cuba, la Havana, pe aeroport. Fidel Castro a întârziat vreo trei sferturi de oră. Ceauşescu a stat în avion şi nu era aer condiţionat. Avionul, fiind jos, nu mergea aerul condiţionat şi era o căldură infernală. Erau nervoşi amândoi şi strigau: „Ce-aţi făcut voi, ministerul de Externe, de ce nu-i aici Castro? Noi nu trebuie să coborâm până când Castro nu-i aici ca să ne aştepte”. Dar cel mai important a fost în România, atunci când a fost zvonul că ruşii intră în ţară. La ora 2 noaptea, soţul meu a primit un telefon şi i s-a spus că ruşii sunt la graniţă şi vor să invadeze România. Soţul meu se întreba: „Ce fac acum? Că dacă îl trezesc pe Ceauşescu şi ruşii nu intră în ţară, ăsta mă omoară… Dar dacă intră şi eu nu-l trezesc, iarăşi mă omoară”. Până la urmă, nu i-a dat telefon”, a povestit Emilia Marinela Macovescu.

Citeste si...
După ce a expulzat diplomaţii ruşi de la Berlin, ministrul german de Externe are un mesaj pentru Putin: Avem nevoie de Rusia ca partener în rezolvarea conflictelor regionale