Actualitate, Featured

Nici nu știu ce vor face la alegeri, dar PNL-iștii au recut la împărțirea funcțiilor

În PNL se fac împărţeli de funcţii în viitorul parlament și asta înainte ca alegerile să aibă loc. Se pare că PNL-iștii au fost cuprinși de euforia ultimelor sondaje care îi clasează pe locul doi iar acum visează la crearea unei majorităţi parlamentare, alături de USR şi UDMR care să le pună pe tavă şefiile celor două Camere. Dacă la Senat, unicul pretendent împins în faţă este chiar preşedintele Alina Gorghiu, la Cameră se anunţă inflaţie de aspiranţi, toţi din zona vechiului PDL.

”Cred că Alina Gorghiu va trebui să fie viitorul preşedinte al Senatului României. (…). Eu nu am împărţit nicio funcţie, am spus doar că după părerea mea Alina Gorghiu are toate atuurile să fie viitorul preşedinte al Senatului României”, afirma Nicolae Robu acum câteva zile, explicând cum Alina Gorghiu este preşedinta partidului ”în jurul căruia se va forma viitoarea majoritate parlamentară şi care pe cale de consecinţă va da viitorul guvern”.

În interiorul PNL, deja s-a făcut împărţeala în cazul în care această majoritate mult invocată va deveni realitate şi nu doar un simplu calcul pe hârtie. Potrivit unor surse din conducere, deja s-a bătut în cuie ca şefia Senatului să revină vechiului PNL şi să fie nominalizată Alina Gorghiu.
În privința Camerei Deputaților, lucrurile sunt mai complicate. Conform unor surse liberale, celș puțin cinci fruntaşi liberali din această tabără vor să devină viitorul preşedinte al Camerei. Adriana Săftoiu, Cătălin Predoiu, Cristina Trăilă, Cezar Preda şi Ioan Bălan.

De la planuri la realitatea este însă cale lungă. În propriile sondaje, PNL este situat între 28 şi 32% în funcţie de gradul de participare la vot al nehotărâţilor, în timp ce USR, aliatul pe care liberalii se bazează cel mai mult pentru perfectarea viitoarei majorităţi nu trece de 7-8%. Pentru a asigura continuitatea lui Dacian Cioloş la Palatul Victoria, liberalii au însă nevoie să ajungă la un scor de peste treizeci de procente şi de un USR ajuns la zece procente. Slabe speranţe, în condiţiile în care USR stă foarte bine numai în Capitală, unde, potrivit datelor analizate de liberali, oamenii lui Nicuşor Dan pot lua 21% din intenţiile de vot ale bucureştenilor, la egalitate cu PNL Bucureşti.

blank