Vara se apropie cu pași repezi și pentru că te expui din ce în ce mai mult la soare, nu trebuie să-ți lipsească crema cu factor de protecție solară. Indiferent dacă este vorba despre mersul la plajă sau drumul spre locul de muncă, pielea trebuie să fie protejată în permanență.

Din păcate, puțini suntem cei care știu pericolul major la care ne expunem de fiecare dată când o folosim. Un studiu condus de cercetători americani a arătat că ingredientele din loțiunile de protecție solară ajung în sânge la niveluri mai mari decât recomandările specialiştilor.

E suficient să folosim doar o singură zi la soare astfel de produse pentru ca anumite substanțe chimice din produse să intre în sânge, potrivit Administraţiei americane pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din SUA. Studiul care a fost publicat pe 6 mai în Journal of the American Medical Association (JAMA) arată că această concentrație chimică a continuat să crească în timpul utilizării zilnice prelungite, rămânând în organism timp de cel puțin 24 de ore.

Citeste si...  Directorul CFR Marfă a demisionat

Cercetătorii au testat patru produse de protecţie solară – sub formă de spray-uri, loţiuni şi creme,aplicate pe 75% din suprafaţa corpului de patru ori pe zi, pe parcursul a patru zile, a fost însoţit de analize de sânge pentru a determina nivelul maxim al anumitor substanţe chimice absorbite în sânge şi realizate pe o perioadă de şapte zile.

Patru ingrediente, folosite adesea în cremele de protecție solară – avobenzonă, oxibenzonă, octocrylene și ecamsul – au depăşit limita de 0,5 nanograme per mililitru (ng/mL), stabilită de FDA stabilit în 2016. Drept urmare, FDA recomandând teste de siguranţă suplimentare. Spre exemplu, concentraţia maximă de avobenzonă a fost de 4 ng/mL, respectiv 3.4 ng/mL în cazul a două spray-uri diferite, 4,3 ng/mL pentru o loţiune şi 1,8 ng/mL în cazul unei creme.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că oamenii nu trebuie să înceteze să folosească creme solară pentru a se proteja împotriva razelor ultraviolete (UV).