International, Stiri, Ultima Ora

New York Times: Rusia ar fi FINANȚAT din UMBRĂ protestele împotriva companiei americane CHEVRON

Jurnaliștii de la New York Times au publicat un articol în care vorbesc despre entitățle aflate în spatele protestelor organizate la Pungești, unde compania americană Chevron intenționa să exploreze și exploateze gaze de șist. Potrivit primarului comunei, dar și altor oficiali români citați în articol, acțiunile ar fi fost finanțate, de fapt, de către gigantul rus Gazprom.

gaze-465x390

„Am fost șocat. Niciodată n-am avut proteste la Pungești și, dintr-o dată, am fost invadați de protestatari. Escaladarea situației a fost cauzată de Gazprom”, consideră primarul din Pungești, Vlasa Mircia.

Potrivit jurnaliștilor americani, gigantul rus Gazprom are interesul de a împiedica țările dependente de gazele rusești să-și dezvolte surse alternative de energie. Acțiuni similare de protest împotriva companiei Chevron, care a decis ulterior să se retragă, au avut loc și în Lituania, însă nu există dovezi clare cu privire la implicarea gigantului rus Gazprom.

„E crucial pentru Rusia să păstreze dependența energetică a țărilor din Europa, chiar și prin intermediul unui joc murdar. Nu există dovezi clare care să ducă ateste implicarea Gazprom, dar trebuie să recunoaștem că serviciile secrete ruse sunt extrem de eficiente și nu vor acționa niciodată la vedere”, explică Iulian Iancu, președintele comisiei de industrie din Parlamentul României.

Jurnaliștii New York Times amintesc că, primele proteste împotriva exploatării gazelor de șist în Europa de Este au apărut în urmă cu trei ani, în Bulgaria. Confruntați cu presiunea maselor de activiști, autoritățile bulgare au interzis exploatarea gazelor de șist și au retras avizul acordat companiei americane Chevron.

Reprezentanții ONG-urilor românești ce au protestat față de gazele de șist au negat, vehement, că acțiunile lor ar fi fost finanțate din afara granițelor.

Deși, atât președintele Rusiei, Vladimir Putin, cât și șeful Gazprom, Alexander Medvedev, au transmis, în nenumărate rânduri, mesaje de tipul exploatarea gazelor de șist pune în pericol echilibrul natural, mai ales în Europa, gigantul rus și-a continuat activitățile de explorare a acestui tip de gaze.

Spre exemplu, atrag atenția jurnaliștii americani, subsidiara din Serbia a companiei, Nis, explorează posibilitatea exploatării gazelor de șist în vestul României, aproape de granița cu Serbia, și niciun protest de stradă nu a avut loc. Reprezentanții ONG-urilor pun această liniște pe seama faptului că Chevron a efectuat explorări de amploare, în timp ce subsidiara Gazprom doar studii geologice.

blank