Mai multe publicatii internationale printre care si The New York Times a scris despre protestele magistratilor de vineri, amintind ca actiunile vor continua, sub forma intreruperii unor activitati la nivelul parchetelor, si pe parcursul saptamanii urmatoare.

The New York Times scrie, citand Reuters, ca mai multe instante si parchete vor inceta activitatea saptamana urmatoare, intr-un „protest fara predecent fata de schimbarile din legislatia juridica care au adus ingrijorari privind statul de drept”.

Jurnalistii scriu ca guvernul a folosit o OUG pentru schimbarea legislatiei, mentionand ca este ultima dintr-un sir de modificari pe care PSD le-a facut in ultimii doi ani, actiuni care au dus la proteste masive.

„Comisia Europeana, Departamentul de Stat al SUA si mii de magistrati romani au spus ca schimbarile ameninta independenta sistemului judiciar si statul de drept”, se arata in articol.

Citeste si...  Gică Hagi este ȘOCAT, după moartea lui Ilie Balaci: Sunt bulversat total

In articol sunt trecute in revista principalele modificari din lege, precum schimbarea prevederilor privind sefia principalelor parchete si puterile sporite acordate Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

Si postul France 24 a relatat despre protestele magistratilor, citand declaratiile mai multor judecatori si procurori care au iesit in fata instantelor.

„Criticii spun ca adevaratul scop este protectia sefului PSD, care a fost condamnat pentu frauda electorala si este vizat de alte doua proceduri judiciare”, scriu jurnalistii.

In articol se aminteste ca noile modificari pun presiune pe presedinte pentru a o numi pe Adina Florea sef la DNA. De asemenea, jurnalistii scriu si despre investigatiile Sectiei speciale privindu-i pe Laura Codruta Kovesi, Frans Timmermans si Vera Jourova.

Si publicatia franceza Le Figaro a scris despre acest subiect, catalogând protestele drept inedite.