Un fost șef de stație CIA din Rusia susține, într-un articol publicat în ”New York Times”, că Federația Rusă, cunoscând filtrele de protecție în fața spionajului rus, a ales varianta maximă – compromiterea întregului proces electoral și distrugerea legitimității noului președinte.
”Ca om care a studiat teoria propagandei in Marea Britanie, intotdeauna am fost de parere ca propaganda rusa ocupa locul 1 ca flexibilitate. O incredibila capacitate de adaptare la un context un evolutie”, scrie Valeriu Turcan, pe Facebook.
Acesta afirmă că Rusia a știut foarte clar ca orice contacte intre reprezentanti cunoscuti ai statului rus vor provoca alerta FBI, ulterior a comisiei pentru servicii secrete si, de acolo, a presei.
”Cum scrie si autorul articolului, au lasat peste tot urme care sa fie vazute. Democratia autentica e sustinuta de institutii, proceduri juridice, audieri parlamentare. Stiind ce mecanisme politice si institutionale se vor declansa, au obtinut ceea ce in comunicarea politica se cheama „serializarea” povestii. Dupa sloganul ‘Nicio masa fara peste’, s-a ajuns ca in America nicio zi sa nu fie fara o discutie despre legaturile Trump-Rusia”, a mai precizat Turcan.
În această dezbatere au ieșit la lumină chiar și perspectivele diferite între cele două agenții principale, FBI și CIA.
„Probabil ca primii au perceput un pericol iminent, iar ceilalti o actiune golaneasca de un tupeu maxim. Citind presa americana cred ca toata lumea s-a convins de manevra si acum incearca sa o inchida. Plecand de la principiul reciprocitatii, ne putem astepta la o nervozitate crescuta si la Moscova. Desigur, sistemul politic fiind unul controlat, nu vom vedea vreo comisie parlamentara rusa sa discute ceva negativ pentru conducatorii rusi. Dar faptul ca Federatia Rusa a cerut reducerea prezentei diplomatice americane arata ca nervozitatea e maxima. Daca au stiut sa exploateze atat de bine punctele forte ale sistemului politic american, liderii rusi stiu ca si reciprocitatea a devenit o obligatie pentru SUA. Si o chestiune de timp”, a mai scris Turcan.

Citeste si...
Donald Trump afirmație bizară: Considera că numărul mare de infectări cu coronavirus din SUA constituie un lucru bun