Decizia finală referitoare la o listă comună USR-PLUS la alegerile europarlamentare ar putea fi amânată pentru săptămâna viitoare din cauza că nu există încă un acord cu privire la ponderea candidaților din partea celor două partide, au declarat surse politice

Negocierile între USR și PLUS au loc joi, urmând ca USR să aibă sâmbătă o ședință a Comitetului Politic unde vor fi discuții despre candidaturile pe liste comune la europarlamentare.

Cu toate că o decizie în acest sens ar trebui luată la evenimentul de la sfârșitul acestei săptămâni, hotărârea ar putea fi amânată pentru finalul săptămânii viitoare. Intenția amânării vine din partea partidului condus de Dacian Cioloș, au explicat sursele citate.

O variantă de lucru dorită de USR a listei comune îi are pe primele trei locuri pe Dacian Cioloș – PLUS, Cristian Ghinea – USR și Clotilde Armand – USR, potrivit surselor citate.

De cealaltă parte, PLUS ar vrea ca lista comună să fie deschisă de Dacial Cioloș – PLUS, urmat de Cristian Ghinea – USR, apoi Dragoș Pîslaru – PLUS, Dragoș Tudorache – PLUS, Nicolae Ștefănuță – USR, Vlad Marius Botoș – USR, Ramona Strugariu – PLUS, Vlad Gheorghe – USR, Alin Mituță PLUS.

Sursele politice au spus, pentru MEDIAFAX, că există discuții între USR și PLUS pe această temă, însă acestea sunt mai mult întețite de orgolii și „ciolan”. În aceste negocieri USR devine cumva juniorul alianței pentru lista comună, în sensul în care la numere impare avantajul este al PLUS, la numere pare este egalitate, au precizat sursele menționate, adăugând că scenariul probabil este să meargă pe avantaj PLUS sau egalitate pentru europarlamentare.

Citeste si...
Câţi oameni vor veni la al doilea cel mai mare exerciţiu democratic din lume?!

Unele voci din USR susțin că o listă comună la europarlamentare ar duce la obținerea a 8-9 locuri de europarlamentari. Alții sunt mai reținut, estimând că alianța USR-PLUS la europarlamentare va duce la obținerea a 5-6 locuri, potrivit surselor citate. Indiferent de discuțiile care există și de unele nemulțumiri din interiorul USR, cei mai mulți membri ai partidului înclină în proporție de 90% spre candidaturi pe listă comună, chiar dacă decizia ar putea fi amânată cu o săptămână.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut USR a stabilit lista finală a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, aceasta fiind deschisă de Cristian Ghinea şi Clotilde Armand. Umătorii pe listă sunt: Vlad Marius Botoş, Vlad Dan Gheorghe, Naomi Reniuţ, Radu Ionuţ Ghelmez, Radu Nicolae Mihaiu, Iulian Lorincz, Adrian Cristian, Camelia Carmen Crişan, Gheorghe Ţăranu, Silviu Gurliu, Teodora Stoian, Alexandru Gabriel Vărzaru.

La finalul săptămânii trecute, membrii PLUS au votat, în cadrul Consiliului Național, primii 43 de candidați la alegerile europarlamentare. Pe primele cinci locuri sunt Dacian Cioloș, președintele formațiunii, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache, Ramona Strugariu și Alin Cristian Mituță.