International, Stiri

Negocierile de la Minsk, la final.

Negocierile de la Minsk privind pacea în Ucraina s-au încheiat. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cel rus Vladimir Putin au făcut un „progres uriaş” în negocierile cu privire la criza din Ucraina, ajungând la un acord asupra a 80% – zece puncte – din document, a declarat joi o sursă pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti. La negocieri au participat pe lângă Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande.

discuti_grele_96762900

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele Franței, Francois Hollande, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au încheiat negocierile de la Minsk pe tema conflictului ucrainean, informează joi RIA Novosti, citată de Reuters.

Negocierile maraton dintre preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Frantei şi cancelarul german începute miercuri seară la Minsk au durat peste 12 ore. Cei patru lideri au încercat să ajungă la o înţelegere privind un plan de pace pentru Ucraina care, chiar în pragul negocierilor, a fost, miercuri, din nou ţinta violenţelor  sângeroase ale separatiştilor proruşi.

Potrivit unor surse diplomatice, la Palatul Independenţei din Minsk se pregăteşte o sală în care Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Poroshenko şi Vladimir Putin ar urma să semneze declaraţia comună. La acest eveniment ar fost invitată şi presa.

Armistiţiul intră în vigoare în 48 de ore de la semnare. Separatiştii au reţineri în privinţa semnării documentului

Potrivit DPA, citată de Agerpres, cei patru lideri au ajuns la un acord conform căruia, în următoarele 48 de ore, urmează să intre în vigoare un armistițiu, adică în data de 14 februarie. Agenția germană de presă menționează că acordul nu a fost încă semnat de liderii separatiști şi, se pare , că aceştia nu doresc să semneze documentul .

O sursă diplomatică rusă a declarat pentru RIA Novosti că, în cadrul convorbirilor, a fost realizat un progres ‘uriaș’. Conform acesteia, proiectul documentului final a fost convenit de către cei patru lideri în proporție de 80% și conține 10 puncte.

După semnarea acestuia de către participanții la summitul ‘ultimei șanse’, așa cum a fost denumită de presa internațională reuniunea de la Minsk, documentul va fi trimis pentru a fi examinat și aprobat de către aşa-numitul „Grup de Contact” format din reprezentanți ucraineni, ruși, ai liderilor separatiști și OSCE.

Pe lângă armistițiu, documentul cu privire la Ucraina mai prevede retragerea armamentului greu și crearea unei zone de securitate.

blank