Negocierile politice PSD si ALDE Anul 2019 este unul în care se produc schimbări în multe instituții cheie, iar negocierile politice sunt în toi. Cu un rol politic tot mai pronunțat în ultimii ani, Curtea Constituțională își va schimba componența în acest an și urmează să intre în mandat trei noi judecători.

Surse politice convergente ne-au explicat că unul dintre posturile de judecători CCR este vânat de ALDE, iar propunerea ar fi Teodor Meleșcanu. Acesta ar urma să ocupe locul care revine Senatului.

PSD își dorește de mai mult timp să obțină portofoliul Ministerului de Externe, iar Meleșcanu ar fi dispus să lase această funcție doar pentru un mandat de 9 ani la Curtea Constituțională.

Sursele noastre arată că Liviu Dragnea ar fi tentat să accepte varianta ALDE, dar plusează și îi cere lui Tăriceanu și portofoliul de ministru al Energiei, ALDE urmând să primească un alt portofoliu.

Citeste si...  Tăriceanu: Scandalurile de pe scena politcă trebuie să înceteze

Judecătorii CCR Petre Lăzăroiu și Mircea Ștefan Minea își încheie, în acest an, mandatul de 9 ani. De asemenea, tot în acest an se încheie restul de mandat pe care a fost numită Simona Maya Teodoroiu în funcția de judecător CCR.

Lăzăroiu a fost numit de Președintele României, Minea – de Camera Deputaților, iar Teodoroiu – de Senat. Astfel, aceleași instituții trebuie să facă în 2019 noi numiri pentru funcții de judecători CCR.

Practic, o treime din componența CCR se reînnoiește în anul 2019, Curtea Constituțională fiind formată din 9 judecători.