Natura, mereu surprinzătoare. Unele dintre cele mai cunoscute feline din lume tind sa aiba dimensiuni mari, precum tigrii si leii, insa rudele lor mai mici sunt la fel de impresionante, scrie National Geographic.

Natura, mereu surprinzătoare. Din pacate pentru felinele de dimensiuni mai mici, 99% din fondurile stranse din 2009 pana acum, destinate animalelor din familia Felidae, s-au dus catre felinele mari, precum jaguari si lei, sustine Jim Sanderson, expert in pisicile salbatice.

Din acest motiv, multe feline mici nu sunt studiate suficient. In plus, se ascund foarte bine in natura si cercetatorii nu le gasesc cu usurinta.

Din cele 38 de specii de pisici salbatice, 31 sunt considerate feline de mici dimensiuni, de la pisica ruginie de 1.5 kg, la rasul carpatin de 25 de kg. Felinele mici se gasesc pe 5 continente (cu exceptia Australiei si Antarcticii) si s-au adaptat exemplar mediului.

Din pacate, nu primesc destula atentia din partea publicului si cercetatorilor. Ca urmare, 12 dintre cele 18 feline pe cale de disparitie sunt de dimensiuni mici. 14 dintre felinele mici se gasesc in Asia si, din pacate, nu sunt protejate de localnici sau de legi nationale, ceea ce le pune in pericol supravietuirea.

O mare parte din padurile in care traiesc au fost defrisate si transformate in plantatii pentru ulei de palmier, asa ca specii precum pisica cu cap turtit si pisica pescar sunt in stadiul critic de disparitie.

Un alt risc enorm e braconajul. Felinele sunt vanate fara restrictii si, acolo unde sunt protejate de lege, numerele lor continua sa scada din cauza traficului ilegal.

FELINE SALBATICE DE MICI DIMENSIUNI DE CARE NU AI MAI AUZIT PANA ACUM
Pisica de Borneo (Catopuma badia)
Una dintre cele mai misterioase feline e nativa Insulei Borneo si a ramas un mister pentru cercetatori. Specia a fost descoperita in 1858, insa majoritatea datelor despre pisica de Borneo se datoreaza unei singure femele ce a fost studiata in Thailanda.

Citeste si...  Bucurestenii vor avea apa calda. Elcen va plati o mica parte din datorie

“Nici nu stim ce mananca,” a declarat Sanderson.

Ultimul exemplar a fost observat oficial inainte de 1990. In ultimul deceniu, cercetatorii au montat camere in apropierea apelor in care acestea felina “pescuieste” hrana sa preferata, insa nu au mai reusit sa surprinda un exemplar.

Local, exista dovezi ca specia continua sa supravietuiasca, insa expertii se tem ca va disparea in curand din cauza pierderii habitatului si traficului ilegal.

“Daca pisica pescar dispare din Indonezia, va urma aceeasi cale de disparitie precum tigrul de Bali in anii 1930 si tigrul de Java in mijlocul anilor 70,” a declarat Frederic Launay, din cadrul unei organizatii ce a finantat ultimele incercari de a surprinde felina in salbaticie cu ajutorul camerelor.

Specia traieste in Asia de sud-est si inoata in apele ce se gasesc in padurile mlastinoase de turba. E una dintre cel mai putin studiate feline din intreaga lume si are, in medie, o greutate de doar 1.5 kg. Din pacate, expertii estimeaza ca exista mai putin de 2.500 de exemplare in natura si specia e pe cale de disparitie.

Recunoscuta datorita modelului incredibil de pe blana, aceasta felina nocturna traieste in padurile dese din America de Sud, dar poate fi gasita si in alte regiuni, precum sudul statului Texas, SUA.

Din pacate, blana sa deosebita atrage numerosi braconieri si populatia e in continua scadere.

Pisica leopard se gaseste in Asia. Atunci cand sunt mici, puii speciei seamana cu pisicile domestice

Exemplarele acestei specii seamana foarte mult cu pisicile domestice, mai ales cand sunt pui. Exista mai multe subspecii in Asia, printre care pisica leopard Amur, ce se afla pe cale de disparitie. Specia e vanata pentru blana ei deosebita si numerele continua sa scada.

Chiar daca felinele de dimensiuni mici nu au avut parte de atentia rudelor mai mari pana acum, supravietuirea lor depinde de implicarea publicului si de actiuni proactive pentru a preveni disparitia lor de pe Terra.

Sursa foto: iStock/Getty Images