NATO şi-a exprimat vineri sprijinul pentru retragerea Statelor Unite ale Americii din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, cerând Moscovei să revină în termen de şase luni la „respectarea deplină şi verificabilă” a obligaţiilor sale în materie de dezarmare, relatează AFP.

„Aliaţii sprijină pe deplin acest demers”, a declarat NATO într-un comunicat, publicat imediat după anunţul SUA referitor la retragerea sa din acest tratat crucial, scrie agerpres.ro.

Dacă Rusia „nu-şi onorează obligaţiile în baza Tratatului INF (…) de a reveni la respectarea deplină şi verificabilă înainte ca retragerea SUA să aibă efect, în şase luni, Moscova va purta întreaga responsabilitate pentru dispariţia tratatului”, a apreciat Alianţa Nord-Atlantică.

„Continuăm să ne dorim o relaţie constructivă cu Rusia, atunci când acţiunile acesteia din urmă o vor permite”, a spus organizaţia în comunicatul său.

Statele Unite au anunţat vineri retragerea începând de sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord.

Citeste si...
Găinușă se ia de Mihaela Rădulescu: ”Nu se mai putea așeza pe scaun din cauza cusăturilor”

„De mâine SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul tratatului INF şi vor începe procesul de retragere”, care „se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi respectă obligaţiile, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest document”, a subliniat preşedintele american Donald Trump într-un comunicat.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.