Actualitate, Stiri

Narcisa Iorga: Presa e câinele de pază al democrației. Ai cui câini de pază au devenit televiziunile?

Narcisa Iorga, membră CNA, a postat pe blogul personal o analiză a derapajelor ce au loc în studiourilor unor posturi de televiziune întrebându-se ”ai cui câini de pază au devenit televiziunile”. Totodată, ea subliniază faptul că CNA nu a sancționat aceste derapaje și a devenit ”doar un instrument de protecție a propagandei politice derulate pe televiziuni”.

19narcisa_MI_01-465x390

    CNA este instituția care ar trebui să reacționeze, într-un stat de drept, în apărarea libertății presei. Însă CNA a fost, în anul 2014, doar un instrument de protecție a propagandei politice derulate pe televiziuni.  Piața audiovizuală nu poate fi altfel decât este autoritatea care o reglementează și controlează.  Nu televiziunile sunt principalele vinovate pentru derapajele inadmisibile, ci autoritatea care le permite.

    CNA este condus de către Laura Georgescu, al cărei comportament și al cărei limbaj  nu se ridică nicidecum la înălțimea funcției. Ea a rămas în funcție, sprijinită de la cel mai înalt nivel al Guvernului și de majoritatea parlamentară.

    Trei emisiuni, două televiziuni, același personaj politic: Mihăiță Calimente, deputat PNL. Moderatorii emisiunilor, dintre care unul ocupă și funcția de director al postului de știri Antena 3, se identifică în adversarii politici ai deputatului PNL, dar se comportă mai agresiv decât ei. De ce? Legislația audiovizualului are prevederi clare cu privire la atitudinea moderatorului, la fel și Codul deontologic al jurnalistului. Aceste obligații sunt însă trecute cu vederea pentru că pasiunea politică îi orbește, iar CNA, autoritatea publică ce ar trebui să repună pe șine trenurile deraiate este ea însăși trasă pe linie moartă prin decizii politice. Cum ar putea CNA, condus de persoana al cărei limbaj a putut fi auzit mai sus, să pună ordine în audiovizual? Cum ar putea să reacționeze la agresivitatea fără precedent în spațiul audiovizual, precum următorul exemplu?

    Toate aceste exemple s-au produs în anul 2014, în ultimele patru luni. Niciunul nu a fost sancționat de CNA.

Televiziunile de știri nu mai sunt câinele de pază al democrației. Au devenit câini de pază ai unor interese politice ori financiare, reprezentate prin oameni politici care trebuie aduși și menținuți la putere. Oricine are o altă opinie decât acei oameni politici trebuie mușcat. Colții sunt sunt adânc înfipți în beregată așa încât oponenții să nu aibă nicio șansă. Dacă televiziunile nu sunt câini de pază ai partidului de guvernământ, precum România TV și Antena 3, atunci au toate șansele ca CNA să le aplice tratamente treptate, eficiente, progresive, cu final așteptat de eutanasie, precum Realitatea TV, B1 sau Nașul TV.

Dincolo de metafore, CNA trebuie oprit să mai aplice legea în mod discreționar, complice fiind la încălcarea principiilor statului de drept: libertatea de expresie și dreptul de a fi corect informat sunt fundamentale în orice democrație. În același timp, televiziunile trebuie să rupă cercul vicios și să revină la misiunea nobilă a informării corecte pentru care au fost inventate. Singure nu vor putea, de aceea e nevoie de un CNA puternic, fără presiuni şi influenţe politice. Cine se abţine? Cine se oferă?

blank