Life, Stiri

Naomi Campbell, DECLARAŢIE UIMITOARE despre ÎNCEPUTURILE CARIEREI sale.

Top-modelul britanic Naomi Campbell, o figură legendară în industria modei, a acordat un interviu Agenţiei France Presse (AFP), în care a vorbit despre mentorul şi bunul ei prieten Nelson Mandela, despre dreptul de a vorbi liber şi despre discriminarea din mediul ei profesional.

naomi_campbell2_2189_54607500

La vârsta de 44 de ani, Naomi Campbell rămâne una dintre cele mai cunoscute personalităţi din industria modei. Super-modelul de culoare, celebră şi pentru temperamentul ei vulcanic, îşi revendică dreptul de a vorbi liber despre ceea ce gândeşte, un drept atât de drag mentorului şi bunului ei prieten Nelson Mandela, de care se foloseşte pentru a lupta împotriva discriminării din mediul ei profesional.

Top-modelul britanic cu origini africane, chineze şi jamaicane, care apare de peste un sfert de secol pe primele pagini ale celor mai prestigioase reviste de modă şi, uneori, pe podiumurile de defilare, a vorbit în acest interviu acordat pentru AFP despre cariera ei excepţională, dar şi despre responsabilităţile care vin odată cu un astfel de succes.

„Nelson Mandela mi-a spus întotdeauna: «Trebuie să te foloseşti de ceea ce eşti, pentru a spune tare şi răspicat anumite lucruri»”, a declarat Naomi Campbell.

După ce s-a împrietenit în anii 1990 cu Nelson Mandela, o legendă a reconcilierii rasiale, decedat în decembrie 2013, vedeta britanică a rămas puternic marcată de moştenirea uriaşă lasată de cel căruia ea îi spunea „bunicul”.

„Nu toate lucrurile sunt uşor de spus, nu toate lucrurile sunt uşor de acceptat de toată lumea şi nu toţi oamenii vor aprecia ceea ce spui”, a declarat modelul britanic, aproape la fel de cunoscută pentru accesele ei de furie şi pentru procesele cu fostele ei angajate care o acuzau de agresiune, ca pentru frumuseţea ei.

Naomi Campbell mai spune că nu îi place să fie „mereu singură pe podiumul” prezentărilor de modă, singura reprezentantă a manechinelor care nu sunt caucaziene. Aceasta este o tendinţă din ce în ce mai marcantă, afirmă vedeta britanică.

Desigur, pe urmele ei şi pe cele lăsate de Beverly Johnson, celebra Iman şi, mai târziu, Liya Kebede, modelele Jourdan Dunn, Joan Smalls şi Chanel Iman şi-au găsit un loc privilegiat, sub lumina reflectoarelor. Cântăreaţa Rihanna şi actriţa premiată cu Oscar Lupita Nyong’o sunt fără îndoială două femei de culoare celebre, inclusiv în universul modei, însă ele nu sunt modele profesioniste.

„Când mi-am început cariera, erau mai multe manechine de culoare pe podium decât azi”, a adăugat Naomi Campbell.

Pentru adolescenta londoneză de altădată, cu ochi oblici şi pomeţi înalţi, cariera a debutat spectaculos, totul s-a înlănţuit cu o viteză halucinantă. Descoperită la 15 ani, Naomi Campbell a defilat pentru Gianni Versace la vârsta de 16 ani şi a intrat în istorie, devenind primul top-model de culoare care a pozat pe coperta revistei Vogue France, la vârsta de 18 ani.

„Am primit întotdeauna sprijinul extraordinar al unor creatori de modă celebri, precum Yves Saint Laurent, Azzeddine Alaia, Gianni Versace, Karl Lagerfeld. Ei m-au susţinut enorm la începutul carierei mele, am avut mult noroc”, a dezvăluit Naomi Campbell.

Considerată una dintre membrele „Trinităţii” de super-modele din anii 1990, alături de Christy Turlington şi Linda Evangelista, Naomi Campbell a respins afirmaţia potrivit căreia a suferit din cauza discriminării rasiale, chiar dacă ea a vorbit deja cu presa în trecut despre această temă.

„Nu pot să spun chiar aşa, pentru că am obţinut ceea ce mi-am dorit şi am putut să am succes, graţie ajutorului primit de la creatorii de modă, şi apar în continuare pe copertele Vogue”, a declarat modelul britanic, care se pregăteşte să apară într-un pictorial pentru Vogue Italia, în vara acestui an.

„Acesta este motivul pentru care mă simt obligată să sprijin la rândul meu tinerele manechine, pentru că relaţia lor cu creatorii de modă nu mai este aceeaşi”, a explicat ea.

Între timp, directorii de casting au învăţat să îşi ascundă preferinţele, iar manechinele de culoare şi-au văzut carierele depinzând de un fir de păr.

„Când mi se spunea «Nu», reuşeam întotdeauna să găsesc o altă soluţie pentru a-mi atinge scopul. Astăzi, e puţin diferit, pentru că lor le e frică să vorbească. Dacă se plâng, nu mai sunt angajate. Trebuie să ajut aceste fete, indiferent dacă sunt asiatice, de culoare sau multi-rasiale”, a adăugat Naomi Campbell.

Naomi Campbell şi-a asociat numele în septembrie 2013 cu o iniţiativă mondială, „Balance Diversity”, lansată de o personalitate a modei newyorkeze, Bethann Hardison, pentru a denunţa absenţa manechinelor de culoare din topul acestei profesii.

„Nu este o mişcare politică, ci pur şi simplu o conversaţie”, a insistat ea.

„De atunci, anumite persoane au devenit conştiente de această problemă şi încearcă să îmbunătăţească lucrurile. Să sperăm că nu este doar o tendinţă şi că oamenii nu fac asta pentru ca noi să nu mai vorbim, pentru că nu vom tăcea niciodată”, a continuat modelul britanic.

blank