Premierul Ludovic Orban i-a transmis felicitări multiplei campioane olimpice la gimnastică artistică Nadia Comăneci, cu ocazia zilei sale de naştere, şi a precizat că o va invita la Palatul Victoria.

„La mulţi ani! Nadia să fii sănătoasă, să sete bucui de familie şi rămâi permanent în memoria noastră”, a declarat Orban ieri (n.r. 12 noiembrie), la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului.

Întrebat dacă o va invita pe fosta campioană la acţiunile de promovare a României, Orban a spus: ”Cu siguranţă, o să-i dau un telefon să o invit la Palatul Victoria, să purtăm o discuţie, când îi va permite timpul”.

Legendara Nadia Comăneci a împlinit 58 de ani
Nadia Comăneci, care a împlinit ieri 58 de ani, este prima gimnastă din lume care a primit nota maximă la Jocurile Olimpice.

La vârsta de 14 ani, Nadia Comăneci a devenit cea mai cunoscută gimnastă din istorie după ce, la 18 iulie 1976, a uimit lumea sportului obţinând prima nota de 10 la o ediţie a Jocurilor Olimpice, în condiţiile în care nici măcar tabela electronică de afişaj nu era pregătită pentru o astfel de performanţă indicând 1. Sportiva română a obţinut, de altfel, la Jocurile Olimpice de la Montreal, de şapte ori scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (pe echipe) şi una de bronz (la sol).

Citeste si...
Guvernul a adoptat la ceas de seară legea grațierii. Iohannis reacționează scandalos: „Este o zi de doliu”

Născută în 12 noiembrie 1961, la Oneşti, Nadia Comăneci a câştigat în cariera sa 9 medalii la Jocurile Olimpice (5 de aur, 3 de argint şi 1 de bronz), 4 la Campionatele Mondiale (2 de aur şi 2 de argint), 12 la Campionatele Europene (9 de aur, 2 de argint şi 1 de bronz) şi 5 la Universiadă (5 de aur). În noiembrie 1989, cu doar o lună înainte de căderea comunismului, ea a trecut ilegal graniţa şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Acolo s-a căsătorit cu americanul Bart Conner, la rândul său multiplu campion olimpic şi mondial la gimnastică artistică, iar împreună au un băiat, Dylan Paul Conner.

Ea deţine împreună cu Bart Conner o academie de gimnastică în Oklahoma City şi câteva magazine de echipamente sportive, iar în ultimii ani s-a implicat în mai multe acţiuni caritabile prin Fundaţia Nadia Comăneci. Fosta gimnastă a primit de două ori ordinul olimpic din partea CIO şi a fost inclusă de Federaţia Internaţională de Gimnastică în Hall of Fame. De asemenea, ea este ambasador global al Special Olympics şi se numără printre membrii Laureus World Sports Academy.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.