Municipiul Bucureşti
Actualitate, Featured

Municipiul Bucureşti fruntaș la infectarea cu coronavirus

Din cele 1.509 cazuri noi COVID-19 raportate în ultimele 24 de ore în România 1.162 de noi îmbolnăviri sunt doar în Municipiul Bucureşti.

Municipiul Bucureşti, fruntaş la infectarea cu COVID. Capitala a ajuns la 113.415 de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei în România. În ultimele 24 de ore s-au raportat 1.162 de cazuri noi.

Municipiul Bucureşti fruntaș la infectarea cu coronavirus
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori calculat de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, este de 3,55.

Bucureştiul, fruntaş la infectarea cu COVID. Capitala este urmată de judeţele Constanţa (175 de cazuri noi), Timiş (132) şi Ilfov (95 de cazuri noi).

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică.

Municipiul Bucureşti fruntaș la infectarea cu coronavirus
Municipiul Bucureşti fruntaș la infectarea cu coronavirusProgramare vaccinare anti-Covid. Iată care sunt pașii de urmat pentru a te programa online

Vaccinarea persoanelor incluse în a doua etapă a campaniei de vaccinarea anti-COVID a început pe 18 ianuarie.

Pașii pentru a te programa online pentru vaccinare:

Autentificarea în platformă se realizează prin crearea în prealabil a unui cont, iar ulterior se introduc credențialele, adresa de e-mail și parola.

Primul pas este de configurarea profilului prin introducerea corectă a datelor de identitate. Ulterior se citește și se acceptă politica de utilizare. Fiecare cont are asociat un număr de telefon care se verifică prin introducerea codului format din șase cifre primit prin SMS.

Odată configurat profilul, se realizează identificarea electronică a entităților juridice. Astfel, sistemul generează automat formularul de înregistrare care se descarcă în calculator, se plică semnătura electronică, iar la final se încarcă documentul semnat pentru validare.

Următorul pas constă în înscrierea persoanei juridice în platformă. Se introduce codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală pe baza căruia sistemul identifică persoana juridică. Ulterior, se selectează categoria de risc a persoanei juridice și diviziunea grupei de risc. Aplicația generază o declarație privind reprezentarea persoanei juridice, care se semnează cu certificat digital și se încarcă din nou în sistem.


După înscriere, e disponibilă selectarea entității juridice pentru a putea fi programate persoane la vaccinare. Se introduc datele de identitate ale celor care doresc să se vaccineze, localitatea și categoria de populație din care fac parte. După adăugarea persoanei este necesară actualizarea numărului de telefon al acesteia.
Următorul pas este programare efectivă la vaccinare. Se selectează persoana, se alege centrul de vaccinare și, în funcție de disponibilitate, se stabilesc data și ora la care se dorește programarea pentru vaccin și rapel pentru altele variante, de 21, respectiv 28 de zile, în funcție de vaccinul administrat la prima doză și recomandările medicale.

După parcurgerea tuturor pașilor, se poate vedea sumarul programării și este necesară acceptarea declarației de conformitate a datelor.

Programarea se poate face și prin medicul de familie

Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin înscrierea pe platformă, prin medicul de familie sau prin call center.

Va exista un număr unic la nivel național – 021.414.44.25 -, iar sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite în fiecare județ.

O altă modalitate de programare va fi prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont și pot înscrie pe platformă până la cel mult 10 persoane din familie.

Aceeași procedură este și în cazul persoanelor cu boli cronice, cu recomandarea autorităților ca acestea să fie înscrise pentru vaccinare de către medicii de familie.

Angajații din activități în domenii-cheie vor putea fi înscriși în platforma de vaccinare și de către angajator. Persoana înscrisă intră apoi în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.

Cine face parte din Etapa a II-a de vaccinare

Conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, din Etapa a II-a fac parte:

A. Populația cu grad ridicat de risc

Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.



În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:

– Diabet zaharat

– Obezitate

– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

– Afecțiuni cardiovasculare

– Afecțiuni renale

– Afecțiuni oncologice

– Afecțiuni pulmonare

– Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

– Afecțiuni hepatice moderate/severe

– Afecțiuni autoimune

– Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care

urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu

HIV/SIDA.



B.Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Administrația Prezidențială, Parlament, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora);

Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;

Personalul din sectorul economic vital:

Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);

Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

Unități de producție, transport și distribuție gaze;

Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

Transport de persoane și mărfuri;

Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);

Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

Personalul poștal și din servicii de curierat;

Personalul cultelor religioase;

Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);

Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Accesați comunicatul AICI.

Lista centrelor de vaccinare
Spitalul Clinic Colţea (centrul ambulatoriu pentru sportivi) – 1 centru cu trei puncte de vaccinare / Calea Dudeşti, nr.104-122, Bucureşti
Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca – 1 centru cu două puncte de vaccinare / Calea Floreasca, nr. 8, Bucureşti
Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr Matei Balş – 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Strada Dr. Calistrat Grozovici, nr.1, Bucureşti
Institutul Peneumofiziologie Marius Nasta – 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Şoseaua Viilor, nr.90, Bucureşti
Spitalul Obregia – 1 centru cu două puncte de vaccinare / Aleea Argeşelu, nr.8, Bucureşti
Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă – 1 centru cu trei puncte de vaccinare / Strada Panduri, nr.22, Bucureşti
Spitalul Universitar de Urgenţă – 2 centre cu cinci puncte de vaccinare / Splaiul Independenţei, nr.69, Bucureşti.

blank