Ritmul alert de extindere al corporaţiilor a făcut ca volumul de spaţii goale pentru sedii de firmă în Bucureşti să scadă la minimul ultimilor nouă ani, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE.

Rata de neocupare reprezintă 8% din stocul modern de spaţii de birouri din capitală, care a ajuns la 2,79 milioane de metri pătraţi. Doar în prima jumătate a acestui an, firmele au închiriat 149.000 mp de sedii noi, conform datelor CBRE.

În ciuda cererii crescute, dezvoltatorii de astfel de spaţii au reuşit să livreze în prima parte a anului abia 28.000 mp, însă estimările agenţiei pentru al doilea semestru al anului indică un volum de 158.000 mp în construcţie, ce va fi pus pe piaţă până la finalul anului.

Din volumul de birouri închiriat în prima jumătate a anului, 80% se găsesc în clădiri de birouri de clasă A. Din punct de vedere al tipului de tranzacţie, circa 20% este reprezentat de reînnoiri şi renegocieri de contracte de închiriere, iar restul de aproximativ 80% se împarte între: cereri noi de închirere (15%), mutări (22%), pre-închireri (36%) şi extinderi (7%).

În primul semestru, segmentul spaţiilor de birouri a înregistrat cele mai multe cereri din partea companiilor din domeniul IT (27%), urmate de jucători importanţi din sectorul producţiei industriale şi al energiei (26%), precum şi de serviciile de afaceri (17%), retail (17%) şi financiar (6%).

Citeste si...
Gheorghe Hagi, nemuțumit: Schimbăm jucătorii cum schimbăm lenjeria

Zonele cu cea mai mică rată de neocupare sunt zona de nord (4,2%), unde se găseşte şi cel mai mare stoc de spaţii de birouri din capitală (782.000 mp), zone centrală (Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle – 4,7%), urmate de zona de vest (7,3%).

„Scăderea ratei de neocupare este un semnal clar că segmentul de spaţii de birouri din Bucureşti are nevoie de cât mai multe proiecte noi, pentru a face faţă cererii care creşte accelerat. Un aport important în majorarea gradului de ocupare îl au companiile de co-working, cum este Spaces, care au o activitate din ce în ce mai mare şi se extind cu rapiditate”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE Romania.

 

Cele mai active zone, din punct de vedere al activităţii de închiriere, au fost: zona de vest (36% din volumul total al închirierilor), zona centrală (24%) şi zona de nord (16%). În semestrul al doilea al anului, 62% din cei 158.000 mp programaţi pentru finalizare vor fi livraţi în zona de vest, iar 38% în centru şi în zona centrală a oraşului. Circa 70% din spaţiile de birouri care sunt anunţate pentru partea a doua a anului au fost deja pre-închiriate.

Chiria contractuală medie se menţine neschimbată faţă de ultima perioadă şi este estimată la 18,5 euro/mp/lună.