Featured, Social

Motivul incredibil pentru care corporatiştii din Bucureşti refuză un job. Sunt tot mai greu de mulţumit

Aproape jumătate dintre corporatiştii bucureşteni au renunţat la un loc de muncă din cauza experienţei neplăcute şi a designului dezagreabil din birou, se arată într-un studiu realizat recent pentru furnizorul de spaţii de tip co-working Mindspace.

Potrivit studiului, 43,2% dintre angajaţii din birourile din Bucureşti au respins un posibil angajator din cauza designului neinspirat al biroului sau din cauza lipsei de facilităţi. Peste jumătate dintre angajaţii bucureşteni (55,2%) consideră că mediul lor de lucru le oferă numai aspectele de bază necesare desfăşurării activităţii, ceea ce înseamnă că angajatorii asigură numai infrastructura minimă necesară muncii şi nimic în plus pentru a susţine nevoile şi performanţele.

De asemenea, studiul a arătat că aproape 28% dintre cei ce au răspuns au raportat că birourile lor sunt cel mai bine descrise de investiţii minime şi planificare superficială, ceea de lasă impresia că angajatorilor nu le pasă de confortul, mulţumirea sau productivitatea personalului. Peste 30% dintre angajaţi spun că cel mai mai mare potenţial pentru îmbunătăţirea colaborării îl au spaţiile destinate discuţiilor informale şi relaxării, dar şi desfăşurarea activităţii în săli speciale pentru brainstorming care să prezinte un design mai creativ.

 

Întrebaţi care ar fi cele mai dorite facilităţi ale spaţiului de lucru pentru optimizarea experienţei, primele două opţiuni exprimate au fost: locuri creative de relaxare (31,2% dintre respondenţi) şi camere pentru lucru în linişte (22,4% dintre respondenţi). Cele mai menţionate îmbunătăţiri dorite au fost: iluminare mai bună (33,8% dintre respondenţi), încăperi mai colorate, decorate sau cu elemente de design grafic (aproape 30% dintre respondenţi) şi mai mult spaţiu verde (40% dintre respondenţi).

Aceste preocupări indică faptul că angajaţii care lucrează în birourile din România simt nevoia de mai multe spaţii dedicate exclusiv muncii colaborative şi de încăperi care să le ofere mai multă inspiraţie. Nevoia de mai multă culoare, la care se adaugă nevoia de mai mult spaţiu verde, sugerează faptul că piaţa locală trebuie să vină cu o soluţie mai dinamică, sunt de părere autorii studiului.

 

„Este interesant de observat că mulţi angajaţi din Bucureşti îşi aleg locul de muncă în funcţie de cum arată spaţiul lor de muncă şi bazându-se pe sentimentul pe care îl oferă biroul. Acesta este motivul principal pentru care angajatorii trebuie să pună din ce în ce mai mult accentul pe estetica biroului şi pe întreţinerea unui spaţiu care să promoveze munca colaborativă, în loc să se concentreze doar pe aspectele practice”, a declarat Dan Zakai, CEO şi co-fondator al Mindspace.

 

Studiul a fost realizat de OnePoll la cererea Mindspace. Acesta s-a desfăşurat între 28 august şi 28 septembrie 2018 şi a analizat răspunsurile a 500 de respondenţi, dintre care 70,8% cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani. Din numărul total, 52,2% au fost femei şi 47,7% bărbaţi, toţi angajaţi în Bucureşti. Majoritatea răspunsurilor au provenit de la respondenţi care lucrează în sectorul „Contabilitate, bănci şi finanţe”, aceştia reprezentând 22% din totalul celor intervievaţi. Alte sectoare cu o prezenţă  considerabilă au fost „Inginerie”, „Tehnologia informaţiei” şi „Management”.

 

 

blank