Instanțele din Belgia refuză să extrădeze un român condamnat definitiv pentru furt, motivul fiind că în România și-ar executa pedeapsa în condiții inumane.

Bărbatul a fost condamnat în 2010 la trei ani de închisoare cu executare pentru furt de instanțele din România. Problema condițiilor de detenție în închisorile din țara noastră a fost pusă în discuție de avocat, iar instanța din Belgia a cerut date suplimentare autorităților române. După ce au analizat actele, autoritățile belgiene au respins extrădarea, motivând că există „riscul evident al unui tratament inuman și degradant”, potrivit Digi24.

„Lipsa spațiului personal constituie, într-adevăr, o dovadă suficientă pentru a constata încălcarea articolului 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Instanța este de părere că autoritățile române nu oferă suficiente elemente care să poată compensa acest spațiu redus. Prin urmare, instanța a aplicat articolul 4 al legii cu privire la mandatele europene de arestare, articol ce prevede că punerea în executare a unui asemenea mandat poate fi refuzată dacă există motive întemeiate pentru a crede că drepturile fundamentale ale unui individ vor fi încălcate”, a explicat instanța, precizează sursa citată.

Citeste si...
Mazăre se plânge că i-au fost încălcate drepturile şi în Madagascar, nu doar în România