Life

Motive pentru care este important să ne vaccinăm animalele de companie

Trăim într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire. Pandemia ne-a răvășit viețiile și ne-a determinat să ne preocupăm mai mult de propria persoană decât de orice altceva.

Dacă avem un animal de companie în casă există anumite lucruri pe care nu le putem neglija, în ciuda perioadei grele prin care trecem. Unul dintre aceste lucruri este vaccinarea.

Atunci când ne luăm angajamentul creșterii unui animal de companie, trebuie să fim conștienți că trebuie să-i facem toate vaccinurile necesare pentru ca acesta să se bucure de sănătate alături de noi.

Acestea trebuie făcute la timp și actualizate an de an. Momentul facerii vaccinului este important, deoarece organismul animalului de companie are nevoie de o perioadă pentru a genera anticorpi după vaccin.

Un animal de companie vaccinat poate merge cu noi oriunde. Îl putem lua în vacanță și în orice parte mergem, întrucât știm că este protejat și că nu există pericolul de a se îmbolnăvi sau de a transmite vreo boală celor cu care intră în contact.

Totodată, este important să reținem că, dacă animalul nostru de companie nu are toate vaccinurile făcute, trebuie să mergem la medicul veterinar pentru a-l vaccina cu aproximativ trei săptămâni înainte de a pleca cu el în călătorie.

Vaccinarea la animalele de companie are scopul de a preveni unele dintre cele mai grave sau mai contagioase boli infecțioase care afectează câinii și pisicile. Acestea pot fi mortale sau foarte debilitante. În multe cazuri nu există tratament sau este unul foarte dificil, lung sau nu foarte accesibil, astfel încât vaccinarea este un instrument important și uneori poate fi singurul instrument care să le controleze și să asigure bunăstarea animalelor de companie.

În lumea dezvoltată, focarele de boli infecțioase fac parte din trecut și, pentru tineri, sunt greu de imaginat. Astăzi, vaccinurile au devenit baza fundamentală a medicinei veterinare preventive și au avut un succes enorm în ceea ce privește calitatea sanitară a populațiilor dezvoltate.

Există multe boli care pot fi prevenite prin vaccinarea pisicilor și câinilor. Eficacitatea bună și incidența scăzută a efectelor secundare (în special în comparație cu beneficiile enorme din punct de vedere al nivelului de sănătate pe care vaccinurile le furnizează) au făcut ca această procedură să fie stabilită drept instrument fundamental pentru consolidarea sănătății populațiilor de câini și pisici. Aceste rezultate s-au îmbunătățit recent, odată cu îmbunătățirea tehnologiilor de producție și standardizarea proceselor cu care sunt fabricate vaccinurile.

Când un anumit procent din populație este imunizat, fie datorită faptului că a suferit boala, fie datorită vaccinării preventive, aceste boli înfricoșătoare își pierd o mare parte din virulență.

Anumiți proprietari de animale de companie au falsul sentiment de securitate. Cu toate acestea, focarele bolii par uneori fără remediu și pot pune în pericol animalul de companie necorespunzător vaccinat sau nevaccinat.

Vaccinurile stimulează mecanismele de apărare ale organismului, care sunt cele care luptă cu adevărat împotriva bolilor. Fiecare vaccin conține cel puțin o parte a particulei infecțioase inactivate, ceea ce generează o reacție în corpul animalului de companie pentru a produce imunitate. După administrarea vaccinului, corpul animalului reacționează ca și cum ar fi o infecție reală (deși virușii și bacteriile conținute în vaccin au fost distruse anterior, astfel încât să nu poată provoca boala) și, în aproximativ 2 – 3 săptămâni, dezvoltă o imunitate specifică împotriva microorganismului respectiv.

Această întârziere este inevitabilă și o a doua / a treia vaccinare este de obicei necesară după acest timp, mai ales dacă este un vaccin inactivat. Acest lucru este necesar pentru a obține o protecție sigură, puternică și de lungă durată. Din acest motiv, este important să finalizăm planul de vaccinare sugerat de medicul veterinar de încredere. Există microorganisme cauzatoare de boli care oferă și protecție împotriva altor boli (protecție încrucișată). Un exemplu îl constituie adenovirusurile canine CAV1 și CAV2.

Vaccinarea constă în asigurarea protecției înainte ca animalul să contracteze boala (nu după). Vaccinarea după ce a suferit boala, în general, poate să nu fie utilă- prevenirea este totul.

Producția de vaccinuri este extrem de complexă, iar diferitele sisteme disponibile prezintă anumite avantaje și dezavantaje.

Medicii veterinari sunt cei care ne pot recomanda cel mai potrivit program de vaccinare sau cel mai potrivit vaccin pisică și ne pot sfătui cu privire la pericolele pe care le prezintă bolile pe care le poate contracta animalul nostru de companie. Vaccinarea regulată, an de an, este esențială pentru a asigura protecția de care are nevoie animalul de companie.

De asemenea, este esențial să deparazităm intern și extern animalele de companie pentru a trăi sănătoase alături de noi. Antideparazitare și multe alte produse pentru câini și pisici putem cumpăra oricând dintr-o farmacie veterinară online.

 

blank