Moțiunea de cenzură față de Guvernul Dăncilă este votată astăzi, în plen. Deşi pare să aibă mai multă susţinere în Parlament decât la celalalte două încercări de a da jos Guvernul Dăncilă, Opoziţia nu a reuşit la negocierile de până acum să adune cele 233 de voturi necesare.

Raluca Turcan, vicepreședinte PNL, a amintit, de la tribuna Parlamentului, de incidentele din 10 august, de cozile de la votul din diaspora.„Românii au votat împotriva corupției, a poliției politice și a incompetenței pe care Guvernul Dăncilă a demonstrat-o. Sunteți guvernul nedemocratic al lui Liviu Dragnea”, a spus ea.

A luat cuvântul Florin Iordache, din partea grupului parlamentar PSD.

„Dacă mi s-ar cere să descriu într-un singur cuvânt textul moțiunii de cenzură, acesta ar fi „ipocrizie””, a spus el.

Iordache i-a acuzat pe parlamentarii opoziției că nu au spus nimic înaintea alegerilor europarlamentare, atunci când Ministerul de Externe a prezentat numărul de secții de votare din străinătate. El a acuzat, de asemenea, opoziția că ca profitat de referendumul pe justiție, chiar dacă acesta a prelungit procesul de vot.

Premierul Viorica Dăncilă prezintă poziția Guvernului. E a spus că opoziția mistifică adevărul, fără a aduce o soluție viabilă pentru România.

În opinia sa, textul moțiunii de cenzură reprezintă „incapacitatea opoziției de a livra un proiect serios” pentru România

„Chiar vă doriți să veniți la guvernare?”, i-a întrebat Dăncilă pe parlamentarii PSD și ALDE.

A început dezbaterea moțiunii de cenzură. Este citit din nou textul moțiunii.

În plenul Parlamentului se pregătește să înceapă dezbaterea moțiunii de cenzură. Sunt 301 deputați și senatori prezenți în sală.

În timp ce deputatul USR Claudiu Năsui spunea că opoziția mai are nevoie de 23 de voturi pentru a trece moțiunea, președintele PNL, Ludovic Orban, a făcut un apel la parlamentarii PSD și ALDE, spunând că aceștia „au șansa să se reabiliteze” dacă votează moțiunea de cenzură.

Citeste si...  Donaţiile de alimente agită apele legislative în Parlament

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament. Ea a spus că nu are emoții și că are încredere în colegii de partid și de alianță.

Până în acest moment, opoziția ar fi reușit să strângă peste 200 de voturi, adică mai mult decât la celelalte două demersuri de a da jos Cabinetul condus de Viorica Dăncilă.

Nu sunt însă suficiente voturi. Cifrele arată că, fără sprijin din partea unor parlamentari ai puterii, și această moțiune de cenzură va pica la votul în plen.

PNL, USR, PMP și Pro România au în acest moment 170 de voturi. Acestora li se adaugă UDMR, care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură. Sunt, așadar, încă 30 de voturi.

Dacă opoziția reușește să-i convingă pe toți ceilalți parlamentari neafiliați și pe toți reprezentanții minorităților naționale, ajunge în total la 226 de voturi.

Chiar și așa, nu este atins pragul minim de 233 de voturi, necesar pentru a trece moțiunea.

Sunt, așadar, necesare și voturi de la PSD și ALDE. Premierul Viorica Dăncilă a spus însă că parlamentarii PSD vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota moțiunea.

Dăncilă, care este și președinte interimar al PSD, a avertizat că, dacă vor fi parlamentari ai partidului care votează moțiunea, aceștia vor fi excluși.