Actualitate, Featured

Monumentul martirilor, la Catedrala Mantuirii

Monumentul martirilor, la Catedrala Mantuirii.Zilele trecute, în peisajul de înaltă ținută al Academiei Române, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) și-a sărbătorit 25 de ani de existență, cercetare și realizări, aniversând totodată și Centenarul Marii Uniri în aula Academiei, în prezența a numeroși invitați, foști deținuți politic, academicieni, personalități din sferele politice și științifice și reprezentați ai Bisericii.

Academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei, a elogiat activitatea INST și a directorului acestuia, fostul deținut politic Radu Ciuceanu, istoric și scriitor, la unison cu academicienii Răzvan Theodorescu, Victor Spinei sau Ilie Bădescu. În cuvântul său, profesorul Ciuceanu a venit cu o propunere inedită, adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

Monumentul martirilor, la Catedrala Mantuirii :

„Cei 380.000 de luptători pentru reîntregirea României care s-au jertfit în Primul Război Mondial sunt reprezentați și trăiesc vii în fața noastră, prin osemintele unui soldat necunoscut dar recunoscut drept erou al Marii Uniri și simbol al celor trecuți în veșnicia Poporului Român, care se află în Parcul Carol. Cât și, după cum a realizat Patriarhul nostru, eroii neamului se află, prin numele lor, în chiar masa Sfântului Altar al Catedralei Naționale. Propun așadar ca pentru cei 45 de ani de ocupație sovietică și a năimiților ei, când au avut de suferit direct aproape trei milioane de români și au murit peste 150.000 în temnițele de la Aiud, Gherla, Sighet etc, minele de la Cavnic, Baia Sprie și Valea Nistrului, la care se adaugă genocidul Canalului, să se ridice un monument al Martirilor comunismului, cu flacără veșnică, o Golgotă cu Sfântă Cruce, unde să fie aduse din osemintele care ies și azi la iveală din gropile comune ale lagărelor și închisorilor sau din cele deja cunoscute, cum sunt cele de la Aiud. Acest monument și-ar găsi locul firesc în incinta Catedralei Mântuirii Neamului. La această operă ar trebui să-și dea concursul Academia Română și Patriarhia Română, pentru a se face primii pași“, a spus profesorul Ciuceanu, în aplauzele asistenței.

Propunerea a fost susținută și de profesorul Bădescu, cunoscut socio­log, care și-a arătat convingerea că „martirii din închisorile anticristului bolșevic vor trece, cu nume și fără de nume, în Sinaxar“.

blank