CCR a respins joi sesizarea făcută de mai mulţi senatori PNL şi USR privind proiectul de modificare a Legii referendumului, iar legea se va duce la promulgare de către preşedintele Klaus Iohannis. Este a doua oară când Curtea dezbate această lege, atunci judecătorii admiţând sesizarea Opoziţiei.

Pe 4 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 195 de voturi „pentru”, 71 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, proiectul legii referendumului, preşedintele fiind scos din procedura organizării referendumului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, 18 aprilie, că va sesiza Curtea Constituţională, având ”oarece nemulţumiri”, în contextul în care Parlamentul a aprobat legea referendumului în varianta iniţială, fără să ţină cont de temele din cererea de reexaminare formulată de şeful statului.

„Legea referendumului, aşa cum a ajuns acum la mine, nu va fi promulgată. Eu am oarece nemulţumiri faţă de această lege şi voi solicita opinia Curţii Constituţionale”, a spus Iohannis.

Grupul parlamentar PNL din Senat, căruia i s-au raliat şi 13 senatori USR, au înaintat la CCR, la începutul lunii septembrie, o sesizare privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului. CCR a admis, la începutul lunii octombrie, sesizarea PNL şi USR privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului, în care se contestă faptul că Parlamentul, CCR şi preşedintele au fost eliminaţi din procedura de stabilire a obiectului şi datei de organizare a scrutinului. Prevederea potrivit căreia data organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei ar urma să fie stabilită de Guvern nesocoteşte competenţele constituţionale conferite Parlamentului, a statuat CCR care a admis, cu unanimitate, sesizarea depusă de PNL şi USR.

Citeste si...
Vezi cum a reacționat Tăriceanu la pactul propus de Dăncilă

Curtea a apreciat că este întemeiată critica referitoare la faptul că, prin art.6 alin.(5) fraza a doua din legea de modificare a Legii nr.3/2000, data organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei ar urma să fie stabilită de Guvern, fiind nesocotite, astfel, competenţele constituţionale conferite Parlamentului, prin art.151, în ceea ce priveşte dreptul de a declanşa un referendum naţional.

CCR a declarat neconstituţională şi abrogarea art.15 alin.(1) din Legea nr.3/2000, care stipulează expres că obiectul şi data referendumului se stabilesc prin lege. Legea s-a întors în parlament şi a fost adoptată de Senat.

Proiectul de modificare a Legii referendumului adoptat de Parlament va merge astfel la promulgare de către preşedintele Klaus Iohannis.

Liderii coaliţiei de guvernare au anunţat că referendumul pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii familiei ar putea avea loc în luna mai a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.