Featured, Life

Mobilitatea influențează fiecare aspect al vieții umane. Cum suntem afectați de felul în care ne deplasăm

Efectul vehiculelor pe care le folosim e de mult ori mai mare decât realizăm pe moment. De la timp și impactul asupra bugetului, la sănătate și stare de spirit, modul în care ne deplasăm ne poate schimba viața atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Iar aceștia sunt doar factori individuali, care ne influențează pe noi în mod personal. Însă multe din alegerile noastre au și impact asupra societății: de la efectele asupra mediului înconjurător, la disconfortul pe care îl putem provoca altora.

Bineînțeles, uneori facem compromisuri în mod conștient. Evităm să folosim bicicleta când plouă și utilizăm mașina la un drum mai lung. Pe de altă parte, atunci când ne obișnuim cu un mod de a face lucrurile, putem rămâne blocați în rutină, chiar dacă ar fi mai avantajos să facem altfel – poate să folosim mijloace de transport diferite, în funcție de circumstanțe. De aceea e bine să știm care sunt opțiunile noastre, mai ales că acestea s-au diversificat în ultimii ani. Pe lângă opțiunile clasice, au apărut diferite vehicule electrice a căror utilizare merită explorată. Iată câteva exemple de vehicule, atât noi, cât și vechi,  prezente de decenii pe piață, și impactul lor asupra vieții noastre:

Cum ne influențează mersul cu trotineta electrică

 Trotineta electrică nu e primul vehicul care îți vine în minte atunci când te gândești la transport, iar dacă numele te duce cu gândul la copilărie, află căunele modele ajung și la viteze de 35 de km/h. E bine să știi că poți conduce fără permis o trotinetă electrică doar dacă are limita de viteză până la 25 km/h, ceea ce se poate face simplu din setări și pentru cele care pot atinge și viteze mai mari.
 
 

Prin urmare, având în vedere viteza de deplasare, o trotinetă electrică merge suficient de încet încât să te bucuri de locul prin care te deplasezi, dar și suficient de repede încât să fie utilă dacă ai nevoie să ocolești traficul și stresul aferent. Pe lângă evitarea nervilor din trafic, o trotinetă electrică poate fi destul de distractivă, iar, ca orice vehicul electric, nu are un impact negativ asupra mediului înconjurător.

 

Cum ne influențează mersul cu mașina personală

În mod cert, mersul cu mașina este cel mai confortabil, dar și cel mai costisitor. Însă confortul nu se plătește doar financiar, ci și cu propria sănătate. Atunci când ai mașină, poți avea tendința să o folosești pe distanțe mici și medii, ceea ce are câteva efecte negative.

În primul rând, contribuie semnificativ la dezvoltarea unui stil de viață sedentar, care crește riscul de cancer, de boli cardiovasculare, diabet și de dureri de spate. În al doilea rând, dacă folosirea mașinii personale pe distanțe mici și medii e un obicei răspândit (așa cum e în multe orașe din România), se creează aglomerație, ceea ce are un impact negativ asupra stării tale de spirit. În plus, unul din principalele avantaje ale mașinii – viteza de deplasare – dispare dacă ajungi să stai în trafic.

Cum ne influențează mersul cu bicicleta

Unul dintre principalele efecte pozitive la nivel individual al bicicletei este cel asupra sănătății. Un studiu citat de Forbes, realizat pe o perioada de 5 ani și care a urmărit 263.450 de persoane, arată că persoanele care au mers la muncă cu bicicleta au un risc cu 41% mai mic de deces în comparație cu cele care au folosit mașina personală sau transportul public în comun. Ca studiul să nu fie influențat de alte aspecte, s-au luat în calcul mulți alți factori care ar fi putut influența rezultatul (de la vârstă și riscul de a dezvolta anumite boli, la dietă și vicii precum fumatul). În plus, s-a descoperit că persoanele care merg cu bicicleta la muncă au un risc cu 46% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 45% mai mic de cancer.  Bineînțeles, pe lângă sănătate, ai și avantajul că atunci când alegi să mergi cu bicicleta în loc de mașină nu ai un impact negativ asupra mediului sau asupra traficului din oraș.

Sursă foto: Shutterstock

blank