Într-o cameră de nouă metri pătraţi, alături de alte opt persoane. Aşa şi-a ispăşit pedeapsa un fost deţinut, într-o închisoare românească, în care se aflau şi persoane infectate cu HIV. A dezvăluit condiţiile grele de după gratii într-o intervenţie telefonică.

Un fost deţinut a povestit, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, în ce condiţii a trăit după gratii.

„Închipuiti-va ca trebuie sa stati 23 de ore din 24 intr-o camera de 9 mp cu 7-8 alti detinuti, in aia traiti, mancati, va faceti nevoile, invatati. Au fost situaţii si in penitenciarul Braila cand au fost detinuti infectati cu HIV, legea nu permite separarea, sunt tinuti la un loc cu ceilalti detinuţi. Ma aflu intr-un process cu ANP pe tema condiţiilor de detentie”, a relatat CONSTANTIN VASILE.

Şi nu doar deţinuţii trăiesc în condiţii mizere în penitenciarele româneşti.

„Eu lucrez de 25 de ani in sistem, stam in aceleasi conditii, mergem acasa, putem duce boli, suntem direct interesati pentru imbunatatirea acestor conditii de munca si de detentie pentru detinuţi. Nu suntem de acord, dar datorita subfinantarii cronice asta e limita pe care si-o poate permite sistemul penitenciar”, a spus FLORIN STOICA, sef sindicat lucratori penitenciar Jilava.

Unul dintre penitenciarele cu cele mai grele condiţii este cel din Galaţi. Avocatul Giorgiu Coman, care reprezintă mai mulţi deţinuţi, a citit un mesaj primit de după gratii.

„În ultimii doi ani, in Galati s-au spanzurat 5 persoane. Am fost martor, ne-a scos intr-o zi la club iar delegaţia de camera a raportat ce se intampla si ca persoana vrea sa se spanzure. Replica angajaţilor penitenciarului a fost „nu ma interesează pentru ca eu nu am dar niciodată niciun ban pe el”. Vad zilnic cum colegi ai mei in curtea cu aer exista un nr 174 de la marcati acest indiv ne rupe picioarele, ne bat si ne calca in picioare. Cum sa mai pot sa mai vorbesc de un detinut cand el de fapt e condamnat de doua ori? O data pt fapta si o data il condamna ANP si sistemul”, a spus Giorgiu Coman.

Avocatul spune că a simţit pe pielea lui ce condiţii trebuie să suporte cei care îşi ispăşesc pedepsele în penitenciarul din Galaţi.

„Din momentul in care intri pe poarta penitenciarului, iti audiezi clientii in spatiu de 1×1, si acolo cad peretii, esti inconjurat ba de gandaci, ba de paianjeni samd, iar ce se intampla la Galati nu s-a spus nici pe jumatate”, a precizat GIORGIU COMAN.

Cât despre condiţiile greu de imaginat din penitenciarul Galaţi…

ANP a demarat o ancheta interna la nivelul penitenciarului din Galaţi si trage la raspundere pe cine credeti, pe detinuţi ca nu isi mentin curatenia.

Iar situaţia, în cifre, din închisorile româneşti spune totul despre un sistem penitenciar în care reeducarea înseamnă, de fapt, umilinţă.

„Hrana – 3-4 lei pe zi. Atat primeste un detinut. 33.000 de detinuti cazati pe 27 mii locuri in 2012. Din 2397 lei/detinut 1619 sunt costuri cu personalul. Doar 8 mii de detinuţi din 35 mii muncesc. Ăstia 8 mii care muncesc primesc niste bani, 40% ii pastreaza, restul merge la ANP. De acolo de la ANP sunt redistribuiţi aceşti bani intr-un mod total netransparent”, a dezvăluit jurnalistul Ovidiu Marincea, în cadrul emisiunii.

Avocatul Georgiu Coman speră că, în urma numeroaselor cazuri prezentate, autorităţile statului vor reacţiona.

„Fac un apel chiar disperat la presedintele Romaniei Klaus Iohannis. Fac apel la premierul Victor Ponta, care impreuna daca doresc sa rezolve această problemă a penitenciarelor sa constituie comisie de ancheta parte guvernamentala, parte prezidentiala, parte ministerul sanatatii si sa mearga din penitenciar in penitenciar”, a spus Giorgiu Coman.

Citeste si...  DNA a ajuns cu ancheta la Metrorex, acuzat de licitatii trucate