Featured, Politic

MIZA conflictului major din interiorul PSD. Cum încearcă Dragnea să joace cartea mândriei transilvănene

Se intră în a III-a săptămână a conflictului major care macină puternic PSD. Principalul partid de guvernământ a pus pe PAUZĂ guvernarea și taberele din partid au lăsat deoparte orice diplomație și se atacă deschis. Se dau lupte grele pentru controlul filialelor, iar în paralel se fac tot felul de jocuri de putere a căror miză finală este de fapt accesul la resurse. Dacă la căderea Guvernului Grindeanu s-a jucat cartea baronilor puternici din sud, iar la căderea Guvernului Tudose s-a mers pe jocul puternicelor filiale din Moldova, acum Liviu Dragnea încearcă să joace cartea transilvană. Nici Opoziția din partid nu se lasă mai prejos și după o serie de întâlniri cheie ar putea încerca o mișcare interesantă.

iu acest moment Liviu Dragnea conduce partidul cu mână de fier. O face nu pe baza organismelor statutare ale partidului ci prin Camarila care e din ce în ce mai numeroasă. Deciziile se iau peste noapte și ele se transmit direct executanților spre a fi puse în aplicare, iar liderii partidului iau în cel mai bun caz cunoștință de ele din presă. Sunt destui cei care vorbesc deja fără fereală și de o implicare tot mai pronunțată în afacerile de partid și de stat a iubitei președintelui PSD, Irina Tănase.

 

Totul în condițiile în care după căderea primului guvern PSD, al lui Sorin Grindeanu, președintele Liviu Dragnea a anunțat că va ține cont mai mult de părerile colegilor lui din Biroul Permanent Național (BPN) și Comitetul Executiv Național (CExN). Situația nu s-a schimbat nici după căderea Guvernului Tudose și nici după Congresul Extraordinar. Noul BPN a avut doar 3 sau 4 întâlniri, iar reuniunile CExN au constituit doar prilejuri de a bifa ceea ce deja în conclavurile nestatutare ale partidului. Cât despre Consiliu Național al PSD și comisiile din subordinea acestuia (acel guvern din umbră) aproape că s-a uitat cu totul – forul neavând nici măcar un președinte ales sau interimar.

 

În acest moment, la peste 2 ani de la preluarea guvernării, principalii baroni au cerut liniște. Oamenii vor liniște pentru a putea ”mișca lucruri”, ”face afaceri”. ”Nu e deloc în regulă să nu poți face nimic și în continuu să stai sub presiune și să răspunzi la probleme și temeri care nici măcar nu sunt ale tale”, susține unul din baronii cu greutate ai partidului consultat de STIRIPESURSE.RO

Există de asemenea sentimentul întârit în ultmele luni într-o adevărată credință că Guvernul Dăncilă nu este guvernul PSD ci ”Guvernul meu”, adică Guvernul lui Liviu Dragnea. ”Sunt toți pe persoană fizică! Nimeni nu mișcă nimic fără să știe el (n.a. Liviu Dragnea) ceea ce nu e normal. El a încuviințat personal de la miniștri și secretar de stat, până la consilieri personali sau asistenți ai acestora. Asta ca să nu mai spun de companiile naționale, consilii de administrație sau marile afaceri care se fac în țară. Vrem și eu și colegii mei un guvern al PSD. Ne e dor să avem un guvern al nostru pentru care să ne batem și pe care să îl susținem. Să ieșim pentru Dăncilă? Să ieșim pentru Carmen Dan?… Sigur NU!”, ne-a spus un membru al actualului BPN care ne-a asigurat că în asentimentul lui sunt și cei mai mulți din colegii săi din BPN dar care nu au curaj să vorbească nici măcar pe surse cu presa (pe motiv că ”s-a mai scăpat unul și altul” și apoi ”au fost rași de Dragnea”).

 

Dată fiind situația descrisă mai sus, lucrurile sunt clare! Liviu Dragnea nu poate fi demis sau sa i se retragă sprijinul politic (în fapt o mare bazaconie). Semnatarii scrisorii știu foarte bine că președintele partidului poate fi dat jos doar după un vot la care să participe fiecare membru al PSD (asta dacă nu se schimbă între timp Statutul partidului în cadrul unui congres extraordinar).

În fapt ”puciștii” vor să îl oblige pe Liviu Dragnea să împartă puterea. Vor reuși acest lucru? Greu se spus… E greu de previzionat așa ceva dacă analizăm atent istoria recentă a PSD în care nimeni nu mai are încredere în nimeni și oricine știe că altfel de momente sunt folosite de cei mai mulți baroni pentru maximizarea profiturilor personale iar trădările sunt un fapt obișnuit.

 

Particularitatea actualei crize e aceea că Liviu Dragnea a intrat în conflict deschis cu cel mai bine plasat social-democrat în toate sondajele de opinie, cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care în același timp cumulează funcțiile de vicepreședinte la nivel național al partidului, dar și al puternicelor Ilfov și București (la prima aleasă, la a II-a cu titlul de interimar). Nu mai e vorba de Grindeanu sau Tudose care au fost îndepărtați printr-un simplu vot într-o ședința CExN aranjată. Deși ar putea părea că Firea a ieșit intempestiv și pe cont propriu la supărare, lucrurile au arătat în dezvoltarea lor că nu au stat chiar așa. S-a vorbit și se vorbește despre diferitele întâlniri care au avut și au loc, de scrisori care deja au fost trimise și altele care sunt pe cale să vină. E un atac major, consistent și susținut.

În acest context Liviu Dragnea a jucat previzibil. A început să cheme individual șefi de filiale (adică votanți în CExN) pentru a le oferi resurse și poziții – inclusiv poziții de europarlamentar pentru ei sau apropiați). Nu prea pare că s-a bucurat de un mare succes de vreme ce a apelat la o soluție interesantă – a apelat la ”săgețile” din Transilvania. El știe că în CExN nu contează voturile din spatele baronului, ci votul baronului în sine  – votul lui Bădălău de la Giurgiu care a obținut peste 80% la parlamentare este egal cu cel al lui Nicolae Moldovan de la Bistrița, Gabriel Zetea de la Maramureș sau Ioan Mang de la Bihor. Mai mizează și pe adversitatea ardelenilor care sunt desconsiderați de cei din Sud și Moldova din cauza rezultatelor modeste și foarte modeste la orice tip de alegeri din ultimii 10 ani.

 

Așa se explică fierberea din cadrul filialelor ardelene din acest week-end. S-a cerut convocarea Comitetului Executiv Național prin intermediul lor pentru a le arăta ”puciștilor” că există variante și ele ar putea fi și câștigătoare. Unii lupi tineri, așa cum e de exemplu Nicolae Moldovan de la Bistrița, au prins și momentul de a obține lucruri în plus de la Liviu Dragnea. Așa explică unii șefi de filiale ardelene insistența acestuia de a își negocia voturile la viitorul CExN).

Surse participante la întânirea de azi susțin pentru STIRIPESURSE.RO că lucrurile sunt și mai complicate: ”Cei care au fost la întâlnire nu au ajuns la un acord despre mersul lucrurilor. Au bătut câmpii acolo. Unii dintre cei prezenți au semnat „lista” (n.a. așa-zisa Lista a celor 28) dar acolo nu au zis nimic. Mulți au fost să vadă ce fac ceilalți. Stilul caracteristic din partid, dublu limbaj. Cu CEx-ul însă sunt toți de accord.”, a relatat unul din cei prezenți acolo.

 

Nimeni nu știe în acest moment care va fi deznodământul. Vor conta foarte probabil și problemele externe partidului: ancheta PÎCCJ cu privire la evenimentele din 10 august și implicarea tot mai mare în dosar a liderilor partidului, proaspăta motivare a ÎCCJ în Dosarul angajărilor ilegale de la CJ Teleorman și presiunea tot mai mare din partid, dar și dinspre Cotroceni pentru schimbarea garniturii guvernamentale în perspectiva preluării de către România a Consiliului Uniunii Europene.

Până atunci se negociază pe toate părțile. Ce e însă clar e faptul că Liviu Dragnea se confruntă acum cu cea mai articulată și puternică opoziție în cadrul partidului.

 
blank