Life

Mituri si legende despre Eclipsa de Soare din intreaga lume

Inca din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre, oamenii au inventat numeroase povesti in incercarea de a explica „disparitia” celui mai stralucitor astru de pe bolta cereasca.

Mituri-si-legende-despre-Eclipsa-de-Soare-din-intreaga-lume--Iata-ce-nu-este-bine-sa-faci-
De-a lungul timpului, Eclipsele de Soare au fost asociate cu „Lupi ceresti”, „caini de foc” coreeni sau multe alte versiuni, totul in incercarea de a explica un fenomen despre care nu se stia nimic.

„Daca s-ar face o monitorizare pe plan mondial a povestilor despre eclipsa, tema care ar aparea in mod constant, cu doar cateva exceptii minore, ar fi aceea potrivit careia se produce o intrerupere a unei ordini stabilite”, a declarat E.C. Krupp, directorul Observatorului Griffith din Los Angeles.

Foarte multi oameni au asociat Eclipsele de Soare cu o perioada a terorii, in care diversi demoni si animale devoreaza astrul ceresc. De exemplu, vikingii credeau ca Soarele sau Luna, in timpul eclipsei, sunt inghitite de o haita de lupi, iar in Vietnam se credea ca o broasca mananca Luna sau Soarele. De asemenea, cel mai vechi cuvant pentru eclipsa din vocabularul chinezesc, „shih”, inseamna „a manca”.

Pentru a speria si alunga demonii, foarte multi oameni fac zgomot. „Oamenii bateau cu palmele in oale si tigai sau in tobe, pentru a-i face pe acei demoni care inghiteau Soarele sau Luna sa se indeparteze”, a explicat Nancy Maryboy, presedintele Indigenous Education Institute din San Juan Island, un oras din statul american Washington.

Una dintre cele mai „colorate” povesti despre eclipse, dupa parerea lui E. C. Krupp, il are ca protagonist pe demonul hindus Rahu, care se deghizeaza in zeu, cu scopul de a fura un elixir ce ofera nemurire. Soarele si Luna vad ceea ce incearca Rahu sa faca si raporteaza acea „infractiune” zeului Vishnu.

„Vishnu ii taie capul inainte ca elixirul sa ii alunece pe gat”, spune E. C. Krupp, un cercetator american. Drept consecinta, capul lui Rahu devine nemuritor, insa trupul sau moare.

Capul demonului isi continua miscarea pe cer, urmarind Soarele si Luna, din pura dusmanie. „Din cand in cand, el ii prinde si ii inghite”, explica E.C. Krupp. Dar, intrucat Rahu nu are gat, Soarele si Luna reusesc sa scape, iesind prin partea din spate a capului lui Rahu.

Cel mai „colorat” mit este cel relatat de membrii tribului Batammaliba din Togo si Benin. Potrivit acestui mit, Soarele si Luna se lupta in timpul unei eclipse. „Oamenii incurajeaza Soarele si Luna sa puna capat acelei lupte”, a adaugat cercetatoarea sud-africana, Jarita Holbrook.

O traditie a tribului Navajo din America de Nord a rezistat si ea pana in zilele noastre, afirma Nancy Maryboy.

Tribul Navajo considera ca ordinea cosmica a Universului are o mare legatura cu echilibrul. „Un fenomen precum eclipsele reprezinta doar o parte din legea naturii. Ei se opresc putin din ceea ce fac in acele momente, inteleg ca acel moment este special si reflecteaza la ordinea cosmica”, a adaugat cercetatoarea americana.

E. C. Krupp spune ca si in epoca moderna au existat destule mituri si legende despre Eclipsa de Soare sau de Luna, iar una dintre cele mai cunoscute se refera la „pericolul” care le pandeste pe femeile insarcinate.

O alta interpretare eronata spune ca oamenii nu trebuie sa priveasca Soarele atunci cand discul sau este complet acoperit in timpul eclipsei. Atat E.C. Krupp, cat si Jarita Holbrook spun ca oamenii nu trebuie sa priveasca spre Soare in mod direct, fara protectie, in timpul unei eclipse. Daca fac acest lucru, risca sa sufere ulterior din cauza unor maladii oculare. Dar, atunci cand discul solar este complet acoperit, oamenii pot sa priveasca fara frica spre Soare.

blank