Primele 3 luni de la noul loc de muncă pot face diferenţa în alegerea angajatului de rămâne sau nu la compania respectivă. Conform unui studiu, unul din 5 angajati români îşi dau demisia în primele 100 de zile din cauza colectivului nu prea prietenos sau din cauza managementului defectuos. Specialiştii vin cu recomandări atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori.

„În primul rând, dacă nu m-aş înţelege cu colegii. Contează să te simţi bine la locul de muncă, adică să te simţi ca la a doua casă. Practic, stai foarte mult la locul de muncă şi cred că e cel mai important”, spune o tânără.

„E important colectivul, dar şi experienţa pe care o deprinzi în urma job-ului”, spune un tânăr.

21% dintre români consideră că cel mai puternic motiv pentru care şi-ar da demisia de la un nou loc de muncă este atmosfera din echipă. Atitudinea managerilor şi lipsa motivaţiei sunt alte cauze care îi alungă încă din primele luni.

„Este important să ai o înţelegere bună cu colegii de comunicare, pentru că dacă te duci la muncă şi eşti supărat, trist, frustrat cu colegii de pe acelaşi nivel, de sus, de jos ierarhic, automat vor interveni acele frustrări şi este normal să îşi caute un alt loc de muncă”, spune Gabriel Chicioreanu, expert managementul carierei.

Citeste si...  Noul OUG pentru referendum, ajustat. A disparut un capitol

14% dintre români şi-au căutat un alt loc de muncă din cauza salariului prea mic.

„Bineînţeles, sunt foarte importanţi banii, salariul, dar nu aş ajunge acolo până nu aş şti ce şi cum”, spune o femeie.

Un al motiv invocat de 19% dintre angajaţi este faptul că nimeni nu le-a explicat concret ce au de facut.

„Greşelile frecvente sunt legate de integrare. Trebuie să înţeleagă că până la urmă, procesul de recrutare nu se termină cu alegerea unui angajat, el trebuie integrat, cineva trebuie sa se ocupe de inducţia lui. Fie că discutăm de un om de la resusre umane sau de managerul unei echipe, acea persoană trebuie instruită”, spune Corina Diaconu, manager companie HR.

Conform studiului realizat de HPDI, 19% dintre angajaţii nemulţumiţi încep să îşi caute un alt loc de muncă la o lună după angajare.