Actualitate, Featured

Mister şi ameninţări după decesul unui copil la un ­spital privat din Bucureşti

Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică București şi Colegiul Medicilor verifică modul în care s-au respectat procedurile și protocoalele medicale în cazul copilului de 1 an și 10 luni care a decedat la spitalul Sanador, după ce a fost operat de hernie inghinală.

Reprezentanţii Spitalului Sanador sus­ţin că au fost respectate “întocmai” toate procedurile şi protocoalele medico-chirurgicale în cazul copilului mort după ce a suferit o operaţie de hernie inghinală, considerând că este “inadmisibilă” insinuarea existenţei unei culpe în sarcina unităţii medicale înainte de finalizarea expertizei INML. “Conform documentaţiei medicale avute la dispoziţie, precum şi declaraţiilor medicilor implicaţi, rezultă că au fost respectate întocmai toate procedurile şi protocoalele medico-chirurgicale aferente afecţiunilor respective şi simptomatologiei ulterioare intervenţiei chirurgicale”, afirmă reprezentanţi ai spitalului într-o informare de presă, în care nu există nici un cuvânt de compasiune faţă de familia îndoliată.

Totodată, jurnaliştii sunt ameninţaţi cu procese dacă publică informaţii de­făimătoare la adresa unităţii sanitare: „Prin reportajele transmise dezinformați publicul, pacienții noștri și personalul medical al Spitalului Clinic Sanador, comunicând opiniei publice informații defăimătoare și existența unei culpe a spitalului prin specularea stărilor emoționale ale celor direct implicați. Difuzarea unor materiale cu referire directă la Spitalul Clinic Sanador prin care se induce ideea vinovăției acestuia, fără existența unor mijloace probante și în lipsa expertizei INML care să stabilească în mod obiectiv cauzele decesului, încalcă grav regulile deontologiei profesionale a activității de jurnalism și obligația de informare corectă a telespectatorilor dvs. În consecință, vă solicităm să vă abțineți de la difuzarea unor informații false și defăimătoare, directe sau indirecte, referitoare la Spitalul Clinic Sanador sau stabilirea existenței unei culpe în sarcina acestuia, unitatea noastră urmând a întreprinde toate măsurile necesare către toate autoritățile competente în vederea tragerii la răspundere, precum și acoperirea tuturor prejudiciilor cauzate”.

Deces din cauze ­necunoscute

 

“Menţionăm încă o dată că este vorba despre un deces din cauze necunoscute, iar până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale, care va stabili cauzele decesului, este inadmisibilă insinuarea existenţei unei culpe în sarcina Spitalului Clinic Sanador”, explică reprezentanţii spitalului. Între timp, tatăl băieţelului decedat a depus o plângere la Parchet, care a cerut efectuarea autopsiei, iar polițiștii de la Secţia 4 s-au sesizat şi au început o anchetă pentru ucidere din culpă.

 

Ministerul Sănătăţii a sesizat Colegiul Medicilor pentru verificarea conduitei terapeutice în cazul copilului, precizând că din raportul preliminar al controlului Direcţiei de Sănătate Publică reiese că s-au respectat procedurile igienico-sanitare. “Raportul preliminar al controlului efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti la Sanador a constatat că s-au respectat procedurile igienico-sanitare. A fost verificată respectarea circuitelor, trasabilitatea pacientului, condiţiile de igienă din Secţia ATI pediatrie, sterilitatea şi produsele biocide utilizate. MS a decis sesizarea Colegiului Medicilor pentru a verifica şi conduita terapeutică în acest caz”, informează MS. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că, dacă sunt nereguli, MS poate să sesizeze Colegiul Medicilor şi Parchetul, dacă este cazul. Potrivit acesteia, „Corpul de control poate fi trimis doar în spitalele din subordinea MS şi, cu acordul autorităţilor locale, în spitalele din subordinea lor. Spitalele private pot fi verificate de DSP, ele sunt societăţi comerciale şi intră sub incidenţa altor organe de control. Pentru spitalele care sunt în contract cu CNAS, casa face evaluarea acestora, pe baza căreia se fac contractele de furnizare de servicii ­medicale”. Întrebată de jurnalişti ce prevede legea în cazul fişei unui pacient, Pintea a răspuns că, teoretic, legea prevede ca aparţinătorilor – mamă, tată – să li se dea fişa de observaţie a pacientului.

Potrivit primelor rezultate ale necropsiei, cauza decesului copilului de 1 an şi 10 luni a fost stabilită ca şoc hemoragic, în urma unei hemoragii interne.

blank

Haos şi disperare

Părinţii copilului decedat în condiţii misterioase susţin că au optat pentru o clinică privată de teama infecţiilor intraspitaliceşti din unităţile sanitare de stat şi cer ca cei vinovaţi să plătească pentru moartea copilului lor. Aceştia susţin că medicul chirurg care l-a operat pe băieţel şi care îşi desfăşoară activitatea şi în Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală nu le-a spus nimic despre riscurile intervenţiei chirurgicale. Mama băieţelului, Andreea Duță, reclamă faptul că, după ce a observat că i se face tot mai rău copilului, asistentele medicale păreau depăşite de situaţie: „Am fugit cu el la camera asistentelor. Au început să acţioneze haotic, oxigenul din perete nu mergea, echipamente nu aveau, absolut nimic, nu ştiau cum să folosească, o incompetență crasă. Nu ştiau pe cine să cheme mai repede, le tremurau mâinile, un haos general”. Părinţii lui Ştefan mai povestesc că, disperaţi, au sunat la 112 pentru a le fi salvat băieţelul, fiind îndrumaţi să facă acest lucru chiar de către medicul care îl operase pe cel mic: „Au trecut minute întregi până când personalul de resuscitare al spitalului privat a venit de la etajul 6 la 2. Nu cu un aparat de defibrilare cardiacă, ci cu un balon de ventilare mecanică. Au venit cei de la SMURD, care într-adevăr s-au luptat pentru viaţa copilului nostru, numai că s-au pierdut nişte minute în care ei pur şi simplu se uitau, dădeau din colţ în colţ. Stai să chemăm de la nu ştiu ce etaj, stai să vină nu ştiu cine. Aoleu, perfuzia! De care perfuzie? Cu glucoză? Cu adrenalină? Habar nu aveau! Habar ­n-aveau! ­Mulţumim celor de la SMURD că s-au luptat pentru viaţa copilului”.   

„Ne temem că vor încerca să mușamalizeze acest caz. Ei ne amenință pe toți și ne cer să nu mai vorbim despre durerea noastră și despre copilul nostru, care acum nu mai este, deși ar fi trebuit să fie viu, sănătos și fericit! Ameninţă toată presa din România care este alături de familia mea. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor din presa naţională care nu se lasă intimidaţi.“(Mariana Ionescu, jurnalist, mătuşa copilului decedat)

 

blank