Actualitate, Stiri

Miron Cozma: A venit momentul ca Ion Iliescu să răspundă pentru CRIMELE pe care le-a făcut

Procurorii redeschid Dosarul Mineriadei, iar Ion Iliescu ar putea fi urmărit penal. Fostul preşedinte este acuzat de omor şi infracţiuni contra păcii şi omenirii. Miron Cozma, fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului, a declarat la România TV că „a venit momentul ca Ion Iliescu să plătească pentru crimele pe care l-a făcut”.

miron_cozma_85445800

Miron Cozma, care s-a aflat în fruntea minerilor din Valea Jiului la Mineriada din iunie 1990, a declarat, luni, că fostul şef de stat Ion Iliescu nu răspuns niciodată pentru „crimele” pe care le-a făcut. Afirmaţia vine în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, căprocurorii pot începe anchetarea lui Ion Iliescu în dosarul mineriadei.

Asta este şi motivul pentru care m-am adresat la CEDO; pentru că Ion Iliescu nu a răspuns nici pentru crimele de la Revoluţie din 1989, nici pentru crimele din 13 iunie 1990. De fapt, nu a răspuns pentru nimic. A venit momentul să răspundă pentru crimele pe care le-a făcut alături de premierul de la acea vreme, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi toţi ceilalţi„, a declarat Miron Cozma.

Fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului a declarat, la o dezbatere organizată în februarie 2015, că nu are remuşcări faţă de faptul că, în urma Mineriadei din 1990 au murit oameni, pentru că el a fost adus cu forţa la Bucureşti de alţi lideri ai minerilor. Miron Cozma a mai spus că eleste, în realitate, un opozant al lui Ion Iliescu şi că atunci când acesta i-a mulţumit public pentru intervenţia de la Bucureşti a fost un act de manipulare, menit să-l scoată vinovat.

Instanţa supremă a confirmat, luni, decizia procurorului general Tiberiu Nițu de redeschidere a anchetei în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, în care este implicat și fostul președinte Ion Iliescu.

Redeschiderea urmăririi penale a fost confirmată de un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta a costatat că soluţia Parchetului de pe lângă instanţa supremă, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legală şi temeinică.

Decizia ICCJ este definitivă, dosarul urmând să fie repartizat unui procuror care va emite, în baza probelor strânse, o rezoluţie. Acest procuror urmează să stabilească dacă se impune fie trimitere în judecată a celor implicaţi în dosar, fie clasarea cazului.

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente, instanţa supremă urmând să hotărască dacă va confirma decizia.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Marea Cameră a CEDO a constat că România a încălcat articolele 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

blank