Se împlinesc, astăzi, 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Politicianul Mircea Ionescu Quintus (97 de ani) a făcut, pentru Libertatea, o paralelă între situaţia complicată din Europa anului 1939 şi cea din 2014, în care criza din Ucraina a început să provoace inclusiv românilor fiori reci pe şira spinării.

quintus_1_a533b69aeb_c4c3077006

Născut în 1917 la Herson, culmea, în actuala Ucraină, Mircea Ionescu Quintus a aflat că a început războiului în cazarmă.

„Pe 1 septembrie 1939, eram sub arme. Terminasem dreptul şi, la cere, în 1938, am fost încorporat. Făcusem Şcoala de Război şi devenisem sublocotenent”, a rememorat, pentru Libertatea, cel mai vechi liberal din România.

Acesta a continuat: ”Eu mă născusem în 1917, în Rusia, la Herson, în condiţii speciale, de război. Din acest motiv, actul meu de naştere a fost întocmit patru ani mai târziu. Puteam să evit încorporarea, mai ales că tata murise şi rămăsesem singur susţinător de familie, dar am dorit să fiu mobilizat. Educaţia patriotică şi-a spus cuvântul. Aşa că războiul m-a prins în armată. Am privit cu emoţie drama prin care trecea Polonia. Încă nu ştiam ce ne va rezerva viitorul, dar un conflict la graniţele noastre (n.r. – în 1939, România şi Polonia aveau graniţă comună în lungime de 349 de kilometri) nu ne-a picat prea bine. Mai ales că am văzut drama prin care treceau polonezii”.

Făcând o paralelă cu situaţia de acum, când Ucraina este măcinată de un devastator război civil, Qunitus ne-a precizat: ”Ca şi în 1939, şi acum societatea românească este divizată. Şi, Doamne fereşte!, în Ucraina lucrurile se pot complica, e un risc de război pe nimeni nu-l doreşte. Tocmai de aceea ne trebuie, mai mult ca oricând, o singură voce în relaţiile internaţionale. Avem nevoie de un om hotărât şi ponderat. Atunci, în 1939, am avut un astfel de om: regele Carol al II-lea. Avea el alte defecte, dar prost nu era, iar politicienii, indiferent de viziunile care le aveau, i se subordonau. Acum, gândindu-mă la Putin, care, glumind un pic, e un ţar admirabil, adică are viziunile expansioniste ale ţarilor, ne-ar trebui şi nouă la cârma ţării măcar un Putinel, adică un Putin mai mic”.

În ceea ce priveşte conflictul din ţara vecină, Mircea Ionescu Quintus a precizat: ”În acest moment noi, românii, ne gândim să apărăm ce avem. Situaţia e complexă în Ucraina, iar reprezentanţii puterilor care pot decide trebuie să-şi exercite toată forţa de convingere pentru ca luptele să înceteze. Ar fi bine pentru toată lumea ca şi acest conflict zonal să înceteze cât mai repede”.

Citeste si...
Photoshopul face MINUNI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.