Politic, Stiri

Mircea Ionescu Quintus: „La cârma ţării ne trebuie un Putinel”

Se împlinesc, astăzi, 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Politicianul Mircea Ionescu Quintus (97 de ani) a făcut, pentru Libertatea, o paralelă între situaţia complicată din Europa anului 1939 şi cea din 2014, în care criza din Ucraina a început să provoace inclusiv românilor fiori reci pe şira spinării.

quintus_1_a533b69aeb_c4c3077006

Născut în 1917 la Herson, culmea, în actuala Ucraină, Mircea Ionescu Quintus a aflat că a început războiului în cazarmă.

„Pe 1 septembrie 1939, eram sub arme. Terminasem dreptul şi, la cere, în 1938, am fost încorporat. Făcusem Şcoala de Război şi devenisem sublocotenent”, a rememorat, pentru Libertatea, cel mai vechi liberal din România.

Acesta a continuat: ”Eu mă născusem în 1917, în Rusia, la Herson, în condiţii speciale, de război. Din acest motiv, actul meu de naştere a fost întocmit patru ani mai târziu. Puteam să evit încorporarea, mai ales că tata murise şi rămăsesem singur susţinător de familie, dar am dorit să fiu mobilizat. Educaţia patriotică şi-a spus cuvântul. Aşa că războiul m-a prins în armată. Am privit cu emoţie drama prin care trecea Polonia. Încă nu ştiam ce ne va rezerva viitorul, dar un conflict la graniţele noastre (n.r. – în 1939, România şi Polonia aveau graniţă comună în lungime de 349 de kilometri) nu ne-a picat prea bine. Mai ales că am văzut drama prin care treceau polonezii”.

Făcând o paralelă cu situaţia de acum, când Ucraina este măcinată de un devastator război civil, Qunitus ne-a precizat: ”Ca şi în 1939, şi acum societatea românească este divizată. Şi, Doamne fereşte!, în Ucraina lucrurile se pot complica, e un risc de război pe nimeni nu-l doreşte. Tocmai de aceea ne trebuie, mai mult ca oricând, o singură voce în relaţiile internaţionale. Avem nevoie de un om hotărât şi ponderat. Atunci, în 1939, am avut un astfel de om: regele Carol al II-lea. Avea el alte defecte, dar prost nu era, iar politicienii, indiferent de viziunile care le aveau, i se subordonau. Acum, gândindu-mă la Putin, care, glumind un pic, e un ţar admirabil, adică are viziunile expansioniste ale ţarilor, ne-ar trebui şi nouă la cârma ţării măcar un Putinel, adică un Putin mai mic”.

În ceea ce priveşte conflictul din ţara vecină, Mircea Ionescu Quintus a precizat: ”În acest moment noi, românii, ne gândim să apărăm ce avem. Situaţia e complexă în Ucraina, iar reprezentanţii puterilor care pot decide trebuie să-şi exercite toată forţa de convingere pentru ca luptele să înceteze. Ar fi bine pentru toată lumea ca şi acest conflict zonal să înceteze cât mai repede”.

blank