Publicistul a”primit” două emisiuni de la prietenul său, Stelian Tănase

Mircea cu magar 02

Cum o fi fost în ziua în care Stelian Tănase a fost acceptat de către parlamentarii români drept preşedinte-director general interimar al Televiziunii publice?! L-a sunat mai întâi Mircea Dinescu să-l felicite pe noul numit în funcţie cerându-i, totodată, o întrevedere privată pentru a discuta nişte proiecte?! Sau Stelian Tănase l-a sunat pe bunul lui prieten şi i-a spus „Mirceo, avem în sfârşit unde să facem ce ne place! Lasă-mă câteva zile să mă lămuresc şi vedem apoi…”?!

Ambele variante par plauzibile şi rezultatul oricărui scenariu se vede astăzi, când PR-ul TVR a anunţat că din martie, poetul şi comentatorul politic Mircea Dinescu realizează şi moderează două emisiuni, una la TVR 1 şi alta la TVR 2.

Aşadar, Mircea Dinescu revine de data aceasta la televiziunea publică cu două formate. „Bucătăriile se văd din cer mai bine decât oamenii de seamă” – îşi anunţă Mircea Dinescu emisiunea de la TVR 1. Cei care vor să afle reţetele simple, dar pline de rafinament, ale ospeţelor boiereşti de la începutul de secol XX, dar şi să asculte opinii tranşante despre evenimentele săptămânii sunt invitaţi în fiecare duminică, de la ora 14.30, la emisiunea „Politică şi delicateţuri”, difuzată de TVR 1. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu va încerca să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se va afla, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Este destinul României influenţat de oamenii politici sau de personajele care, mai sub lumina reflectoarelor sau mai din umbră, compun „Top 300” românesc? La această întrebare încearcă Mircea Dinescu să afle răspunsul într-un talk-show săptămânal, în prime time, la TVR 2, în care va avea ca invitaţi reprezentanţi ai ambelor categorii. Şi tot la TVR 2, Mircea Dinescu va avea intervenţii în diverse emisiuni, în funcţie de evenimentele care apar.

Mircea Dinescu (născut pe 11 noiembrie 1950, la Slobozia) este poet, publicist, producător de vin, proprietar de restaurant din centrul Bucureştiului şi om de televiziune. A publicat, din 1971 şi până în prezent, zeci de volume în ţară şi în străinătate, poeziile sale putând fi citite în Germania, Ungaria, Olanda, Suedia, Franţa, Bulgaria sau Serbia. Activitatea literară i-a adus numeroase premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, cum ar fi premiul Academiei Române sau Premiul Herder.

Intrat în istorie ca primul om care a anunţat o revoluţie la televizor, Mircea Dinescu a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor între 1990 şi 1993, a înfiinţat revistele de satiră politică „Academia Caţavencu” (1990), „Plai cu boi” (2001) şi „Aspirina săracului” (2003) şi a fost membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), din 2006 până în 2012. În prezent editează, împreună cu Doru Buşcu, revista „Caţavencii”.

Una dintre personalităţile cunoscute ale societăţii civile, Mircea Dinescu are constante intervenţii critice, televizate şi publicistice, remarcându-se prin stilul nonconformist, acid, uneori brutal de sincer. Pe lângă apariţiile sale în calitate de invitat la diferite talk-show-uri televizate, Mircea Dinescu a şi realizat şi moderat, la Realitatea TV, emisiuni precum „Politică şi delicateţuri” sau „Tănase şi Dinescu” (la aceasta din urmă participând în calitate de invitat permanent).

Citeste si...  Gafă impardonabilă a celor de la TVR