O fetiță în vârstă de 10 ani din China, cu probleme grave la inimă, a supraviețuit după ce cordul nu i-a bătut timp de șase zile grație unei tehnici care a ținut-o în viață în toată această perioadă și a unui transplat făcut de doctorii unei clinici din Shanghai.

O fetiță a fost salvată, după ce a stat cinci zile cu inima oprită

Inima la fetiță Xi Xi, în vârstă de 10 ani, a încetat să mai bată pe 27 mai. O electrocardiogramă a arătat că fetița suferea de cardiopatie acută, adică inflamarea cordului. Apoi, analizele făcute, inclusiv un RMN, au scos la iveală că Xi Xi avea cardiopatie fulminantă, o boală care are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate formele de cardiopatie.

Așa-numitul „fulminant” înseamnă că a fost un proces acut și rapid. Mai exact, după o infecție virală puternică, pacientul a avut un răspuns imunologic puternic. Reacția a fost atât de violentă, încât nu doar virusul a fost ucis, ci și organele pacientului, a explicat dr. Ren Hong.

Citeste si...  Iată ce anunț al lui Isărescu ar trebui să-i bucure pe bucureșteni

Cum inima copilei a încetat să mai bată, doctorii au apelat la oxigenarea prin membrană extracorporeală, pentru a asigura circulația sângelui și oxigenarea organelor.

„Tehnica de oxigenare extracorporeală a funcționat ca un al doilea set de inimă și plămâni pentru ea. Când inima nu-și mai poate îndeplini funcția, avem o opțiune de a asigura circulația sângelui și oxigenarea plămânilor, rinichilor și a întregului corp”, a arătat dr. Ren Hong.

Imediat a început o cursă contracronometru pentru găsirea unei inimi pentru fetița de 10 ani. Norocul i-a surâs și doctorii au găsit un cord după numai 6 zile de când inima ei încetase să mai bată.

„Intervenția a decurs foarte, foarte bine. La doar o oră și jumătate de la transplat, inima ei a început să bată. Cu toții am fost extrem de emoționați la acel moment”, a povestit medicul Zheng Jinghao.

Operația a avut succes, iar micuța Xi Xi va fi externată în câteva săptămâni.