Raluca Prună, ministrul Justiției a spus că nu exclude pregătirea unei ordonanţe de urgenţă pentru aplicarea directivei europene privind confiscarea extinsă, care ar trebui să fie transpusă în legislaţia românească până la 4 octombrie.

”Nu exclud posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă, sub condiţia ca premierul să fie de acord, dar am încrederea că Parlamentul mă va sprijini, fiind vorba de una dintre pârghiile care ar putea aduce mai mulţi bani la buget”, a spus Raluca Prună.
Raluca Prună a precizat că proiectul prevede şi confiscarea de la terţi, atunci când o persoană aflată în procedura penală îşi transferă averea, cu condiţia să existe probe că averea respectivă este ilicită.

Specialiştii ministerului au propus ca unui condamnat pentru comiterea unor infracţiuni a căror pedeapsă este mai mare de patru ani să i se confişte bunurile, dacă judecătorul consideră că acestea au fost achiziţionate în urma comiterii unor infracţiuni.

Citeste si...
Cod galben de vreme rea în București

În plus, “confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”, se arată în proiectul de lege.

În acelaşi timp, nou înfiinţata Agenţie Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) anunţă judecătorul delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de la alte autorităţi competenţe cu punerea în executare a acestor măsuri de