Actualitate, Featured

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu tras de urechi după ce a criticat CSM

După ce a firmat că este „o tăcere asurzitoare” la CSM după decizia CEDO în cazului fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu primeşte o replică de la avocatul Cristian Winzer, fost secretar de stat în MAE. Acesta afirmă că Predoiu dă dovadă de ipocrizie când vorbeşte doar despre decizia CEDO în cazul lui Kovesi şi ignoră miile de români care au câştigat împotriva statului la Curtea Europeană.

Ministrul Justiţiei,Cătălin Predoiu tras de urechi după ce a criticat CSM

Ministrul justiției în guvernul Iohannis, Cătălin Predoiu, la ședința de astăzi a CSM, cu referire la cazul Kovesi c. României la CEDO: ”Deocamdată, nu fac o culpă, dar e constatare că se aude o TĂCERE ASURZITOARE în CSM despre o faptă că unui fost înalt magistrat i-au fost CĂLCATE ÎN PICIOARE drepturi fundamentale, aşa cum a statuat CEDO. Sper să nu se transforme într-o tăcere prin care spuneţi şi alte lucruri.”

Câtă ipocrizie, domnule Predoiu!

Câte astfel de intervenții referitoare la alți cetățeni români ale căror drepturi fundamentale au fost nu doar călcate în picioare, dar chiar SILUITE de statul român, prin unii dintre ai săi procurori sau judecători, ați văzut în spațiul public, din partea celor care mai au puțin și își rup acum hainele de pe ei de mila doamnei Kovesi?

Ministrul Justiţiei,Cătălin Predoiu tras de urechi după ce a criticat CSM

De câte ori s-a vorbit în spațiul public despre abuzurile unor procurori și judecători, despre vieți, familii și cariere distruse?

Pentru câți dintre cei peste 1.300 de români pentru care CEDO a condamnat statul român s-a mai arătat atâta susținere publică?

De ce sunt mai importante drepturile fundamentale ale doamnei Kovesi decât ale oricărui cetățean român?

Domnule Predoiu, nu v-am auzit să luați, spre exemplu, apărarea judecătoarei Gabriela Bârsan (fostul președinte al Secției de contencios administrativ și fiscal din cadrul ÎCCJ)!

Știți că după 4 ani de cercetare judecătorească, în 2018, aceasta a fost achitată DEFINITIV (deși DNA a trimis-o în judecată, cerând aplicarea unei pedepse principale de 8 ani închisoare)?

Cine i-a dat înapoi unui om NEVINOVAT acești ani de chin?

Cine a reparat umilirea publică și cine a redat reputația familiei Bârsan (și sănătatea marelui profesor și judecător CEDO Bârsan)?

Nimeni. A fost, ca să vă citez, o ”tăcere asurzitoare”!”, scrie Winzer pe Facebook.

Avocatul mai remarcă faptul că Predoiu nu este interesat de abuzurile la care au fost supuşi în ultimii ani magistraţii, tocmai din partea instituţiei conduse de Kovesi.

„Dacă vă limitați doar la abuzurile realizate față de magistrați, ar trebui să citiți măcar Raportul inspecției judiciare privind ”Respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorității judecătorești în cauzele de competența DNA vizând magistrați sau în legătură cu acestea”, validat în 2019 de CSM, care confirmă, printre altele, că în perioada 01.01.2014 – 31.07.2018 la nivelul structurilor DNA au fost înregistrate 1.459 de dosare vizând 845 de procurori și 1.443 de dosare vizând 1.962 de judecători (în raport menționându-se în mod expres că ”NU există posibilitatea efectuării unui calcul exact al numărului total de judecători vizaţi în dosarele de urmărire penală analizate”)!

Ca ministru al justiției, NU vă interesează de ce pe rolul DNA au existat atât de multe dosare penale care vizau procurori și judecători?

Știți că acest document a relevat, printre altele, că în perioada 01.01.2014 – 31.07.2018 au existat din partea DNA numeroase ABUZURI și PRESIUNI, fiind indicate ”situații de solicitare de la instanțele de judecată a dosarelor civile/penale ce se aflau pe rolul instanțelor de judecată, indiferent de stadiul de soluționare, în vederea efectuării urmăririi penale în cauzele privind magistrații, ce se poate constitui într-un POTENȚIAL FACTOR DE PRESIUNE ASUPRA JUDECĂTORILOR învestiți cu soluționarea respectivelor dosare”, respectiv ”solicitări de preluare a unei cauze penale de către DNA structura centrală, în raport de modul de soluționare de către judecător a unor cereri de prelungire a mandatelor de supraveghere tehnică vizând magistrați, fapt ce poate constitui un POTENȚIAL FACTOR DE PRESIUNE ASUPRA JUDECĂTORULUI vizat”?

Iar domnia voastră ar trebui să fiți, oricum, ULTIMUL om care să discute despre justiție și drepturi și libertăți fundamentale!

Pentru că, în cazul în care ați uitat, în anul 2009 (în mandatul dvs. de ministru al justiției) printr-un protocol semnat cu Parchetul General (prin doamna procuror Scutea, dacă vă spune ceva numele…), SRI a dobândit dreptul de a exercita atribuţii de cercetare penală în orice domeniu, deși NU avea atribuții de cercetare penală și, prin urmare, NU avea calitatea de organ de cercetare penală!

Ați citit între timp Decizia 26/2019 a CCR, prin care s-a confirmat că atât acest protocol, cât și cel din anul 2016, au ”determinat punerea instanţelor în situaţia de a nu mai putea înfăptui justiţia în numele legii” și ”au ÎNCĂLCAT o sferă largă de DREPTURI şi LIBERTĂȚI fundamentale”, protocolul din 2009 generând ”presupuneri privind o INGERINŢĂ a serviciului secret în desfăşurarea activităţii de urmărire penală” şi creând ”premisele SUBORDONĂRII acestuia şi, prin urmare, a activităţii de urmărire penală structurilor unui serviciu secret, ceea ce, pe plan constituţional, pune în discuţie relaţia dintre parchete şi serviciile de informaţii”?

Dinspre dumneavoastră vine o ”TĂCERE ASURZITOARE” în legătură cu aceste subiecte, domnule Pledoiu!”, mai scrie Cristian Winzer.

 

blank