Noile sancţiuni americane împotriva Rusiei sunt ‘mai mult decât problematice’, a estimat vineri ministrul german de externe Sigmar Gabriel, care a criticat în acest context SUA că se îndepărtează de cooperarea cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte abordarea relaţiilor cu Rusia, informează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.
Această cooperare între UE şi SUA a fost în trecut esenţială în conturarea unui răspuns puternic faţă de Moscova, a explicat Sigmar Gabriel într-un discurs susţinut în oraşul german Wolfsburg. 
‘Din legea (votată de Congresul american n.red) rezultă clar că ei urmăresc interese economice şi noi considerăm acest lucru inacceptabil’, a continuat şeful diplomaţiei germane. Această lege ‘combină agresiv chestiuni de politică externă cu interese economice americane şi spune: vrem să scoatem gazul rusesc de pe piaţa europeană pentru ca să putem vinde acolo gaz american şi evident că noi (Germania n.red) nu putem accepta aşa ceva’, a explicat Sigmar Gabriel.
Preşedintele american Donald Trump, deşi a precizat că nu este pe deplin de acord cu noile măsuri, întrucât în opinia sa ele riscă să apropie China, Rusia şi Coreea de Nord, a promulgat miercuri legea adoptată de Congres care instituie noi sancţiuni nu doar împotriva Rusiei, ci şi Iranului şi Coreii de Nord. În cazul Rusiei sancţiunile vizează în special sectorul energetic, astfel că aceste măsuri au fost dezaprobate de Uniunea Europeană, care se teme că ele pot afecta aprovizionarea cu gaze ruseşti. 
Legea prevede sancţiuni pentru orice companie care participă la dezvoltarea, întreţinerea, modernizarea sau repararea infrastructurilor ruse folosite pentru exportul de petrol şi gaze, astfel că ar putea fi afectate interesele unor companii europene, cum sunt cele implicate în construcţia gazoductului Nord Stream II, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Citeste si...  Noua inventie japoneza: Hizamakura. Sigur nu vei ghici despre ce este vorba