Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat la o televiziune că în 2020 nu se vor mări taxele deloc. Cîţu a spus că 2020 este un an în care nu vrea „să umble la codul fiscal în sensul creşterii taxelor” nici chiar dacă veniturile bugetare nu vor fi cele proiectate în buget.

Reporter: 2020 este un an în care promiteţi să nu vă atingeţi de codul fiscal.

Florin Cîţu: Corect.

Reporter: Deci nu vor creşte taxe.

Florin Cîţu: Nu.

Reporter: Chiar dacă veniturile bugetare nu vor fi cele pe care le-aţi proiectat în buget?

Florin Cîţu: Chiar dacă. Şi aici vreau să fiu foarte clar pentru că am două constrângeri la care ţin foarte mult: deficitul bugetar să fie 3,6 sau mai mic; Şi a doua, bineînţeles, nu vreau să umblu la codul fiscal în sensul acesta de a creşte taxele. Aş fi vrut, bineînţeles, ca liberal, aş fi vrut să mai reduc din taxe dacă era posibil aşa ceva, doar că nu ai cum în acest moment, nu există spaţiu fiscal şi asta este o frustrare să preiei o guvernare liberală după opt ani de dezmăţ socialist.

Reporter: Dumneavoastră ca să ajungeţi cu deficitul prognozat în buget, trebuie să vă atingeţi ţinta de venituri.

Florin Cîţu: Corect.

Reporter: Pentru că, pentru cei de-acasă care nu s-au aplecat foarte mult asupra filosofiei bugetare, bugetul este o proiecţie. Tu proiectezi nişte venituri, dar ai nişte cheltuieli fixe.

Florin Cîţu: Cheltuielile sunt fixe, estimarea la venituri.

Reporter: Dacă tu nu ajungi să ai veniturile pe care le-ai estimat, atunci deficitul respectiv va fi mai mare. Iar cheltuielile curente vor fi acoperite din împrumuturi.

Citeste si...
Comisia Europeană, AVERTISMENT fără precedent pentru Marea Britanie - La mijloc sunt miliarde de

Florin Cîţu: Deficitul este acoperit de împrumuturi şi ar trebui să explicăm, pentru că este un exemplu foarte bun. Anul trecut, am spus de la bun început că veniturile au fost supraestimate în buget pentru a diminua deficitul artificial. Şi s-a văzut în timpul execuţiei anul trecut, pentru că la 10 luni, când am preluat noi guvernarea, deficitul era deja la 2,8% din PIB şi era estimat pentru tot anul la 2,76. Asta înseamnă că veniturile, şi am arătat, a fost o diferenţă de 18 miliarde de lei, era la acea perioadă, deci veniturile au fost supraestimate cu 18 miliarde de lei. Anul acesta am schimbat filosofie şi am venit cu venituri conservatoare. Deci nu am pus, de fiecare dată ni se spunea că sunt 3-4 miliarde în plus sau 5 miliarde din colectare mai bună. N-am pus aşa ceva.

Reporter: Veniturile de anul ăsta sunt mai mari decât cele din anul trecut, din 2019?

Florin Cîţu: Foarte puţin mai mari.

 

Reporter: Cele realizate, nu cele prognozate.

Florin Cîţu: Decât cele realizate. Decât cele realizate, foarte puţin mai mari. Anul trecut au fost, estimăm noi, în jur de 31,4% din PIB, anul acesta sunt 31,9% din PIB, deci foarte puţin mai mari, dar iarăşi, asta vine din creşterea economică, e o chestie naturală. Nu am pus acolo un efect pozitiv, de exemplu, de la informatizarea mai rapidă a ANAF.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.